Kilometervreter Chiel Hollander: “Marathons lopen in grote wereldsteden vind ik extra bijzonder”

Maandag, 1 februari 2016
Kilometervreter Chiel Hollander: “Marathons lopen in grote wereldsteden vind ik extra bijzonder”
Regelmatig brengt Hardlopen.nl in deze rubriek lopers in beeld. Hoe fanatiek zijn ze? Wat zijn hun doelen? Wat is hun mooiste hardloopervaring? En waarom is hardlopen hun favoriete sport? Deze keer: Chiel Hollander (39), die jaarlijks meedoet aan de Roparun en ook de marathons van New York en Rome al op zijn naam heeft staan.

Chiel: “Ik ben begonnen met hardlopen toen ik 21 jaar was en bij het Korps Mariniers werkte. Hoe vaker ik het deed, hoe leuker ik het ging vinden. Sinds een paar jaar neem ik het hardlopen serieuzer. Ik werk nu met officiële trainingsschema’s en ben ook aan de Roparun gaan meedoen. De eerste keer deed ik dat zonder echt te trainen, maar een goede voorbereiding bleek toch wel handig.”

Marathons in wereldsteden

“Inmiddels doe ik elk jaar mee aan de Roparun. Al snel ging ik ook op zoek naar nieuwe uitdagingen. Dat werd meedoen aan een marathon, en dan het liefst die van New York. Want als ik dan toch een marathon ging lopen, dan was dit ’m voor mij. Eerst liep ik de marathon van Rome en daarna die van New York. Dit jaar ben ik aan het trainen voor de marathon van Londen en ik hoop ook nog mee te doen aan die van Berlijn. Ik vind het mooi om marathons in bijzondere steden te lopen. Dat is extra bijzonder en dan kan ik gelijk de stad zelf bekijken.”

Persoonlijk record

“Ik train vier keer per week. In Londen hoop ik een tijd onder de drie uur en twintig minuten te lopen. Daarvoor ben ik fanatiek aan het trainen. Een trainer heeft een schema voor mij gemaakt en dat moet ik van mezelf volgen om te weten dat ik er alles aan gedaan heb. Ik vind het leuk om mezelf uit te dagen om steeds sneller te worden. Als ik deze tijd loop haal ik weer acht minuten af van mijn persoonlijk record.”

Prestatie voorop

“In principe train ik alleen, al probeer ik af en toe wel samen te lopen met mensen die ongeveer hetzelfde niveau hebben als ik. Maar de prestatie staat voor mij op de eerste plaats, daarna komt het sociale aspect. Het leuke van hardlopen vind ik dat je het overal kunt doen. Afgelopen week was ik in de Betuwe en kon ik daar gewoon mijn training doen. Ik rijd ook vaak naar een natuurgebied dat ik nog niet ken om daar te gaan trainen. Verder is lopen voor mij ontspanning en buiten lekker fysiek bezig zijn. Daarbij komt de prestatie: jezelf vooruit zien gaan, naar doelen toewerken en grenzen verleggen.”

Elkaar helpen

“Ik vind het ook leuk dat je elkaar bij hardlopen zo goed kunt helpen. Het gaat niet altijd om wie de snelste tijd heeft. Voor de een is het heel knap als hij tien kilometer binnen een uur loopt, waar een ander pas tevreden is met een tijd binnen de veertig minuten. Ik vind het ook heel mooi als ik anderen kan helpen om een snelle tijd te lopen, bijvoorbeeld als haas.”

Mooiste hardloopervaring

“Meedoen aan de Roparun is elke keer weer speciaal omdat je het met een team doet en omdat het voor een goed doel is. In die zin is dat mijn meest waardevolle hardloopervaring. Maar de marathon van New York is het meest bijzonder. Daar leef je heel lang naartoe en heb je hard voor getraind. Als je dan met zijn allen door de stad loopt en over de finish in Central Park komt in de tijd die je in je hoofd had, dan is dat ook heel mooi.”

Hardloopblog

“Al sinds ik als marinier werkte houd ik online een dagboek bij. Dat vond ik heel leuk om te doen en mensen vonden het ook leuk om te lezen. Toen ik meedeed aan de Roparun en aan mijn eerste marathon, deed ik daar ook verslag van. Nu heet dat bloggen. Elke zondag beschrijf ik op www.chielloopthard.nl hoe mijn trainingsweek was. Ik vind het leuk als ik met mijn verhalen anderen kan inspireren en enthousiast kan maken. Of als ik vlak voor een marathon een berichtje krijg van een lezer: ‘Je hebt er hard voor getraind, ga ervoor!’ Dat persoonlijke contact is voor mij belangrijker dan dat ik heel hoge bezoekersaantallen haal.”

Marathon