Kilometervreter Chantal Prins: “Hardlopen bij zonsopkomst, dat lijkt me een unieke ervaring”

Donderdag, 1 september 2016
Kilometervreter Chantal Prins: “Hardlopen bij zonsopkomst, dat lijkt me een unieke ervaring”
Regelmatig brengt Hardlopen.nl in deze rubriek lopers in beeld. Hoe fanatiek zijn ze? Wat zijn hun doelen? Wat is hun mooiste hardloopervaring? En waarom is hardlopen hun favoriete sport? Deze keer: Chantal Prins, die komende zondag als vroege vogel aan de start staat van de Afsluitdijk Open.

Sinds een jaar of vijf heeft Chantal de smaak van het hardlopen te pakken. Met haar eigen bedrijf Chantal Prins Image & Styling heeft ze een druk leven. “Ik werk veel, heb daarnaast een pittige bestuursfunctie en een groot netwerk waar ik ook veel tijd aan besteed. Ik kan dat allemaal doen omdat mijn werk niet als werken voelt. Maar dat brengt wel met zich mee dat ik het af en toe heerlijk vind om mijn lichaam en geest even opnieuw te voeden met de energie die ik van hardlopen krijg. Tijdens het hardlopen hoef ik alleen maar met het lopen bezig te zijn, dan denk ik niet aan andere dingen. Het is ook wel verslavend, soms denk ik echt: ik moet weer even hardlopen.”

Halve marathon

“Toen ik begon met hardlopen wilde ik graag een halve marathon lopen. Ik sloot me aan bij een loopgroepje waar elke maandagavond een uurtje getraind werd. Na tien keer zou ik vijf kilometer kunnen lopen. Ik gaf het een kans en ging ook na die tien keer trainen door met de trainingen. Met een groepje vrouwen uit de loopclub spraken we af om samen nog een keer extra per week te lopen.”

Blessure

Uiteindelijk stroomde Chantal door naar een groep waar de ambitie nog wat hoger lag. “Op een gegeven moment kon ik 18 kilometer achter elkaar lopen. Dan moest een halve marathon ook lukken, dacht ik. Maar toen kreeg ik een blessure aan mijn voet. Ik onderging een MRI-scan en moest vlak daarna al geopereerd worden. Daardoor kon ik die halve marathon wel vergeten.”

Echte groepsloper

Na een halfjaar verplichte rust na de operatie geniet Chantal nu van loopjes tussen de 5 en 10 kilometer. In eerste instantie pakte ze het hardlopen in haar eentje weer op, maar ze bleek toch meer een groepsloper. “Toen ik aan het eind van het jaar doelen aan het stellen was leek de 4 Mijl van Sneek me een mooi evenement om naartoe te werken. Dat is 6,4 kilometer hardlopen, wat zou het mooi zijn als ik dat weer zou kunnen! Bij mijn inschrijving kwam er een aanbod voorbij om deel te nemen aan een aantal clinics bij atletiekvereniging Horror in Sneek als voorbereiding. Zo ging ik daar trainen en liep ik een mooie tijd in de 4 Mijl van Sneek.”

Hardlopen bij zonsopkomst

Op dit moment is Chantal in voorbereiding op de Afsluitdijk Open, het evenement waarvoor op zondag 4 september tijdelijk de hele Afsluitdijk wordt afgesloten, om ruimte te bieden aan duizenden hardlopers. Chantal staat aan de start van de Kwart Afsluitdijk, die 8,2 kilometer lang is. “Deze loop wil ik graag aan mijn bucketlist toevoegen, ik heb altijd al eens over de Afsluitdijk willen rennen. Ik heb me opgegeven als vroege vogel, waardoor ik om kwart over zes al van start mag. Dat is nog voor zonsopgang, dat lijkt me een unieke ervaring. Dat geeft het voor mij ook een extra dimensie.”

Mooiste hardloopervaring

Chantal verwacht dat de Afsluitdijk Open na dit weekend boven aan haar lijstje met mooiste hardloopervaringen terechtkomt, waar nu nog de loop over 18 kilometer staat die ze voor haar operatie liep. “Dat was niet tijdens een evenement, maar gewoon met een groepje. Ik dacht toen echt: wauw, dat ik dit kan. En de 4 Mijl van Sneek vind ik ook een heel leuke run, omdat ik ben opgegroeid in de binnenstad van Sneek.”

"Op een pizza kan ik niet lopen"

Koraalroze

Aan haar voeding geeft Chantal veel aandacht, want, zo stelt ze: “Op een pizza kan ik niet lopen.” En als deskundige in imago en styling kan het niet anders dan dat ze ook veel zorg aan haar hardloopkleding besteedt. “Ja, dat doe ik zeker! Koraalroze is mijn favoriete kleur om in te lopen, daar word ik heel blij van. Ik heb ook wel eens een zwart shirt gekregen bij een run, maar ik houd niet zo van zwart. Daar loop ik dan toch minder lekker in. Bubblegumroze en knalblauw, daar houd ik ook echt van. En ik vind het belangrijk dat hardloopkleding lekker zit en functioneel is. Ik houd van kwaliteit en mooie materialen, het liefst kleurrijk.”