Kees Larooij over de hardloopwereld op Instagram

Kees Larooij Woensdag, 28 oktober 2020
Kees Larooij over de hardloopwereld op Instagram

Instagram bestaat tien jaar en voor veel hardlopers, mezelf incluis, is het niet meer voor te stellen dat we ooit hebben hardgelopen zonder de hele wereld daar via een foto van op de hoogte te brengen. The running community loopt in de ‘global village’ en hoewel we fysiek op afstand moeten blijven, komen we elkaar in ieder geval virtueel tegen. En we zijn maar wat trots op onze prestaties en hoe we er uitzien, het is een grote ‘punica-oase’.

Wat mij betreft, is het allemaal even prachtig. Immers, laat duizend bloemen bloeien, of in dit geval een niet te tellen veelvoud daarvan. Ik word gestimuleerd door de prestaties van anderen en hun enthousiasme daarover. Zo stroomt Instagram al een aantal maanden vol met foto’s van hardlopers die virtueel een wedstrijd hebben gelopen en hun grenzen verleggen. In deze tijd waarin we elkaar zoveel mogelijk moeten mijden, bieden verschillende sites de mogelijkheid om toch gezamenlijk te genieten van loopjes, rondjes, draverijtjes enz.

Wordt daarmee de werkelijkheid geweld aangedaan? Vast. Ook op Instagram wordt de vuile was niet buiten gehangen en presenteren we ons mooiste zelf. Maar wat zou het?

Kees Larooij

Elke hardloper weet heus wel dat rennen nooit zonder moeite gaat, dat het soms moeite kost om te gaan lopen en dat het tijdens het lopen heel vaak zeer doet, zowel lichamelijk als geestelijk, zeker als de afstanden groter en groter worden. Als het dan toch gedaan is, dan is het vanzelfsprekend dat de emoties die in de foto’s getoond worden vooral blijdschap en tevredenheid zijn.

Oppervlakkig? Zeker. Maar wie zonder zonde is, werpe maar de eerste steen. Uiteindelijk hebben velen van ons een account op Instagram of Facebook. Het verwijt treft ons dus allemaal en het is een verwijt dat qua zurigheid niet past bij de hardloper; we lopen allemaal voor de gezondheid, om af te vallen, om lekker fit te blijven. Hardlopen is een sport van en voor positivo’s! De foto’s van hen die daar het beste in slagen zijn daarom het meest populair.

En natuurlijk is het wennen dat vooral deze Instagrammers hele verhalen vertellen bij hun hardloopfoto’s. Over hun persoonlijk welbevinden, over het eten dat hen vooruithelpt, over wat ik zou kunnen vinden van bepaalde zaken in de wereld. Van mij hoeft dat niet zo, maar het belangrijkste is dat ook zij, net als ik, hun rondjes rennen en daar enthousiast over zijn.

Met plezier volg ik een flink aantal hardlopers op Instagram. Was het bij Hyves en Facebook nog van belang dat je ‘je vrienden’ moest kennen, bij Instagram is de hele hardloopwereld je vriend en kun je geïnspireerd worden door lopers van Nieuw-Zeeland tot Alaska, maar vooral ook door velen uit je buurt en zij door jou.

Kees Larooij
Geschreven door

Kees Larooij

Kees Larooij is docent in het basisonderwijs (Amsterdam Osdorp) en verkoper van kaas en noten bij de Zuivelhoeve (Amersfoort). Hij loopt recreatief hard sinds 2004 en schrijft daarover op hardlopen.nl. Hardlopen geeft ritme en regelmaat aan zijn leven.