Kees Larooij is een kantjesloper

Kees larooij
Kees Larooij Woensdag, 25 augustus 2021
Kees Larooij is een kantjesloper

Vragen, vragen, vragen. Polls, polls, polls. Elke hardloopsite en hardloopinstagrammer met ambities stellen ze me dagelijks. Wat voor loper ben jij? Wat zijn de beste hardloopschoenen? Loop je het liefst in de ochtend of in de avond? Loop jij op de weg met het verkeer mee of loop je liever tegen het verkeer in? Train je op snelheid of juist niet?

Mooie kapstokken om een artikel of post over te maken. Aan een aantal van de vragen heb ik ook aandacht besteed in mijn eerdere blogs. Delen van ervaringen en leren van anderen is immers fijn. Daarnaast laat het me nadenken over hoe ik hardloop, wat ik anders en beter kan doen en wat niet.

Tot op heden ben ik bij alle vragen, polls, artikelen en posts nog niet tegengekomen op welk gedeelte van de weg, stoep, pad etc. iemand het liefst loopt. Terwijl dat voor mij wel heel belangrijk is. Ik ben namelijk een kantjesloper. Dat is vooral van belang op wegen en fietspaden, die allemaal aflopen, maar ik doe het ook op stoepen, bospaden en weggetjes in het land. Ik loop het liefst zo rechts mogelijk, maar als dat niet kan dan loop ik zo links mogelijk. Ik loop het minst graag in het midden.

Waarom?

Ik heb veel nagedacht over waarom ik dit doe en ik heb eigenlijk geen goed antwoord. In mijn beleving loopt het fijner, maar dat kan eigenlijk niet, want een kantjesloper loopt een beetje scheef. Hoewel een mensenlichaam niet synchroon is, is het verschil in mijn linkerhelft en rechterhelft niet zodanig dat het mijn liefde voor het kantjeslopen verklaart, temeer niet omdat ik bij gebrek aan een rechterkant aan de linkerkant ga lopen.

Het heeft ook niet per se te maken met achteropkomend of tegenliggend verkeer, want ik doe het overal. Vooral het midden van de weg, waar het het meest vlak is, vind ik het minst fijn lopen.

Ik heb niet veel gelopen op een atletiekbaan en weet dus niet goed hoe het daar voelt, maar daar word je geacht tegen de klok in, dus linksom, te lopen. En indooratletiekbanen zijn als ik het goed zie zelfs enigszins scheef. Daar vind je dus alleen maar kantjeslopers, hoewel net andersom dan wat mijn voorkeur heeft. Op internet lees ik dat de keuze voor linksom te maken kan hebben met de snelheid, dat we de neiging hebben om dan voor links te kiezen, althans 70%. Daarmee weet ik overigens nog niet of de lopers dat kantjeslopen net zo prettig vinden als ik of dat ze er een hekel aan hebben.

Wellicht zal ik nooit een eenduidig antwoord krijgen. Ik ben wel nieuwsgierig naar andermans ervaringen.

Mijn ouders wisten trouwens allang van mijn kantjeslopen, zoals ze me tijdens mijn middelbareschooltijd niet nalieten te vertellen. Ook toen hinderde het me niet.

Kees Larooij
Geschreven door

Kees Larooij

Kees Larooij komt uit Amersfoort en is docent in het basisonderwijs (Amsterdam Osdorp). Hij loopt recreatief hard sinds 2004 en schrijft daarover op hardlopen.nl. Hardlopen geeft ritme en regelmaat aan zijn leven.