2021 kilometer voor Jose Douwes in 2021

Bert
Bert Pessink Woensdag, 18 augustus 2021
2021 kilometer voor Jose Douwes in 2021
© Lysanne Wilkens

José Douwes-Venrooij (42) uit het West Friese Aartswoud probeert zeker drie keer per week te lopen en stelt zich gedurende het loopjaar bereikbare doelen. Zo kwam ze op oudejaarsdag 2020 exact uit op 2020 hardloopkilometers. Dit jaar hoopt ze op precies 2021 kilometer uit te komen.

Tijdens de warming up voor haar bootcamptraing ontdekte José enkele jaren terug het hardlopen. ‘Bij het warmlopen leerde ik dat als je langzaam begint je het lopen langer vol kunt houden, daarom begon ik vaak rustig achteraan en haalde dan vanzelf mijn medesporters in. Dat hardlopen heb ik in de afgelopen drie jaar uitgebouwd. Ik probeer nu zeker drie keer per week in de ochtend te lopen’, aldus José.

In de omgeving van haar woonplaats Aartswoud, gelegen in Noord-Holland aan de West-Friese Omringdijk, heeft José keuze uit verschillende rondjes waar ze ruim een uur kan lopen. Dan loopt ze tussen de 11 en 13 kilometer per sessie.

‘Ik hou mijn kilometers nauwkeurig bij. Twee jaar terug liep ik in een jaar tijd 1680 kilometer. In 2020 zat ik al eerder in het jaar op dat aantal toen mensen in mijn omgeving zeiden: Je hebt nog voldoende tijd, waarom ga je niet voor 2020 kilometer, het jaartal. Dat bleek realistisch en op oudejaarsdag bracht ik met een rondje van 4,3 kilometer de stand op 2020.’

Kilometers maken

In 2021 gaat het ook al voorspoedig en zit ze nu al op 1600 kilometer, een afstand die twee jaar terug bijna haar jaarrecord was. Voor José hoeft voor de gewenste 2021 kilometer eind dit jaar echt niet alles wijken. Het doel moet voor haar ten alle tijden realistisch blijven en de lol in het lopen moet voorop staan.

‘Lopen in West-Friesland is prachtig. Ik loop bijvoorbeeld graag op de dijk bij Medemblik langs het IJsselmeer. Ik probeer wel slim gebruik te maken van de mogelijkheden om te lopen. Als er bijvoorbeeld een fiets opgehaald moet worden van stage dan loop ik er heen en fiets terug. Ook gaat mijn dochter soms mee met de skeelers en op de dag dat ik 10 jaar getrouwd was liep ik 10 kilometer. Mijn dochter is inmiddels ook aangestoken met het loopvirus zodat ik ’s avonds soms ook nog met haar een rondje doe.’

Als 2021 dit jaar gehaald wordt, gaat ze dan volgend jaar voor 2022 kilometer? ‘Dat weet ik nog niet. Mijn doelen moeten altijd realistisch zijn en lol in het hardlopen moet altijd voorop staat.’

10 kilometer Motivatie
Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als speaker/infotainer sinds 1984 de stem van menig hardloopevenement in heel Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Dam tot Damloop, de Marikenloop, de Groet uit Schoorl Run, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Bovendien was hij speaker bij de EK Cross in 2005 in Tilburg en de EK Halve Marathon in 2016 in Amsterdam. Alle grote namen uit de wegatletiek passeerden in de afgelopen 30 jaar zijn microfoon.