Johanny Gelens gaat voor goud bij NK Running Blind

Lysanne
Lysanne Wilkens Maandag, 6 november 2023
Johanny Gelens gaat voor goud bij NK Running Blind

Hardlopen zonder zicht. Het vraagt om wat aanpassingen, maar mogelijk is het zeker. Johanny Gelens bereidt zich voor op de NN Zevenheuvelenloop en hoopt daar voor de derde keer het NK Running Blind op haar naam te schrijven.

Tijdens het hardlopen vertrouwt Johanny volledig op haar voeten. De loopster van AV Passaat in Papendrecht heeft een gezichtsvermogen van 2 tot 4 procent, wat betekent dat ze vrijwel niets ziet. “Als ik ga hardlopen, schakel ik mijn zicht volledig uit,” vertelt Johanny. “Het kost me anders teveel energie. Ik ben volledig gefocust op wat ik voel met mijn voeten en de aanwijzingen van mijn buddy.”

Blindelings vertrouwen

In het begin werd Johanny tijdens het hardlopen begeleid door haar vriend. Het duurde niet lang totdat hij haar tempo niet meer kon bijhouden. “Ik had behoefte aan een snellere buddy en deed een oproepje op de site van Stichting Running Blind. Zo kreeg ik een buddy toegewezen van mijn eigen niveau. Hij leerde mij hardlopen op mijn eigen tempo en mentaal de strijd aan durven gaan.”

Inmiddels heeft Johanny een groot netwerk aan buddy’s. Dat geeft meer flexibiliteit als een buddy niet kan of geblesseerd is en maakt het makkelijker om meerdere trainingsmomenten in de week te plannen. Niet iedereen is geschikt als buddy, vertelt Johanny. “Het is belangrijk dat je een klik hebt met je buddy. Je moet blindelings op iemand kunnen vertrouwen, want je bent volledig afhankelijk van de aanwijzingen die je krijgt. Communicatie is heel belangrijk.” De signalen die Johanny tijdens het hardlopen doorkrijgt, hebben vooral te maken met obstakels op de weg, zoals verkeersdrempels, scheve stoeptegels en stoepranden. “In een training weet ik vaak wel waar ik op moet letten, maar met name bij wedstrijden is het heel belangrijk dat ik op tijd wordt gewaarschuwd voor oneffenheden.”

Uitdagingen

De afstanden waarop Johanny actief is, lopen uiteen van de 100 meter tot de marathon. Op 19 november staat Johanny aan de start van het NK Running Blind bij de NN Zevenheuvelenloop. Al twee keer eerder schreef ze deze wedstrijd op haar naam, dus ze weet wat haar te wachten staat. Toch staat ze als loper met een visuele beperking altijd voor uitdagingen. Dat begint al met het opspelden van het startnummer. “Maar daar heb ik mijn trucjes voor. Ik check eerst bij anderen of ik hem niet ondersteboven houd, daarna leg ik mijn wedstrijdshirt langs de rand van een tafel om het nummer op te spelden, zodat ik zeker weet dat mijn startnummer recht op mijn shirt zit,” vertelt Johanny. “Wat ik verder lastig vindt, is het inhalen tijdens een race. Met een buddy loop je twee personen breed, waardoor het lastiger is om tussen andere lopers door te manoeuvreren. Door het slalommen raak ik soms mijn coördinatie kwijt en word ik draaierig. Dan moet ik het tempo wat terugschroeven.”

Bij anderen met een visuele beperking merkt Johanny soms wat terughoudendheid om te beginnen met hardlopen. Zonde, vindt ze. “Hardlopen geeft zoveel voldoening, dat gun ik anderen ook. Het zorgt voor een gevoel van vrijheid, je bent lekker buiten en het helpt je hoofd leegmaken. Het is bovendien gezellig, omdat je altijd samen met een buddy loopt.”

Bij het NK Running Blind zal Johanny haar titel verdedigen. Haar persoonlijk record op de 15 kilometer staat op 1 uur en 10 minuten. “Mijn doel is om die tijd te verbeteren en als eerste vrouw over de finish te komen. Ik houd ervan om mezelf uit te dagen en wil laten zien dat je ook met een visuele beperking hard kunt lopen.”

NN Running Blind Weekend

Het NK Running Blind is het officieuze kampioenschap over 15 kilometer voor lopers met een visuele beperking en vindt plaats tijdens het NN Running Blind Weekend (18 en 19 november), dat toegankelijk is voor iedereen met een visuele beperking. Tijdens dit weekend worden naast het NK Running Blind ook de NN Mini Running Blind voor kinderen georganiseerd en doen hardlopers met een visuele beperking mee met de NN Zevenheuvelennnacht. Het NN Running Blind Weekend is een initiatief van Uniek Sporten en Nationale-Nederlanden.

Motivatie Evenementen
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.