Jarko: 'Een marathon loop je niet zomaar'

Dinsdag, 10 december 2019
Jarko: 'Een marathon loop je niet zomaar'
Je voorbereiden op de ultieme marathon, die van New York, hoe doe je dat? Als diabetes dichtbij is, doordat je het zelf hebt, of een van je gezins- of familieleden is de eerste stap gauw gezet; aan motivatie geen gebrek.

De road to New York is voor Jarko begonnen in december 2018. Mijn passie is hardlopen en samen met de Bas van de Goor Foundation kan ik mijn passie combineren met inzet voor diabetes. Onze jongste zoon, 8 jaar, heeft sinds zijn 2e jaar diabetes. Zodoende ben ik bekend met de foundation en de steun die zij geven aan mensen met diabetes in combinatie met sport en beweging.

In december heb ik de stoute schoenen aangetrokken en mij ingeschreven voor de marathon, via de Bas van Goor Foundation. Dit was eerste stap naar wat uiteindelijk bleek: de ultieme sportieve prestatie. Om deze prestatie te bereiken heb ik 2 plannen geschreven: een om fit aan de start te staan en de belangrijkste, hoe krijg ik zo veel mogelijk sponsors bij elkaar voor het inzamelen van geld voor de foundation. Geld wat hard nodig is om kinderen met diabetes onder de begeleiding van de foundation op kamp te kunnen laten gaan en gezinnen met kinderen met diabetes op een gezinsweekend te kunnen sturen.

Door zoveel mogelijk familie, vrienden, kennissen en collega’s aan te schrijven stroomden de eerste steunbetuigingen en donaties al snel binnen! Om nog meer geld op te halen hebben we een bingo georganiseerd. Deze werd omgedoopt tot de “Bingo voor Bas”. Een hele avond bingo spelen voor een vast bedrag en mooie prijzen. De avond werd een groot succes met meer dan 100 enthousiaste deelnemers en een opbrengst van bijna €3000,-. Een waanzinnig bedrag. De bingo werd opgemerkt door lokale media, die verslag deden van de gehele road to New York en de bingo.

Een marathon loop je niet zomaar. Als getrainde loper sloot ik mij aan bij een atletiekvereniging om zo nog beter voorbereid naar New York te gaan. Vanaf de zomer 2019 stapelden de blessures zich helaas op, waardoor trainen op een laag pitje kwam te staan. Eerst fit worden. Finishen werd het nieuwe doel! De donaties en sponsoring bleven binnenkomen en de steun van onze jongste zoon om daar te lopen zorgde voor meer dan voldoende motivatie om de laatste weken hard te trainen en voldoende fit naar New York te gaan.

Zondag, de racedag! Voor dag en dauw opstaan. Laatste aanmoedigingen van thuis lezen. Gaaf hoe iedereen meeleeft! De klanken van Frank Sinatra werden door het kanon afgeschoten en de race is begonnen! Ondanks de mindere voorbereiding werden dit 42 geweldige kilometers door deze fantastische stad. Ik zou graag beschrijven wat de laatste kilometer emotioneel met mij deed, maar dan heb ik aan één A4-tje niet genoeg. Elke stap gaf een traan van vreugde en trots. Na uiteindelijk 3h06 de finish bereikt. Niet onder 3 uur kunnen finishen, maar geen enkel persoonlijk record, medaille of wedstrijd kan tippen aan deze road in New York.

Terug in het hotel kwam de ultieme beloning via Skype: een lach en traan van mijn trotse zoon! De grootste motivatie die zat te wachten op een telefoontje van papa!

Lijkt het jou wat om je op deze manier sportief in te zetten voor een ander, en zelf een unieke ervaring te beleven? Op 13 december organiseren we bij ons op Papendal een vrijblijvende informatiebijeenkomst. Kom je ook?
Past die avond niet in jouw agenda? Mail naar Maartje@bvdgf.org voor meer info. Via datzelfde mailadres kun je je ook aanmelden voor de eerste trainingsbijeenkomst op zondag 26 januari op Papendal, dan kun je daarna beslissen of je mee gaat doen.