Ivonne den Hartog: 'Ik voel mij gezonder én heb er leuke loopmaatjes aan overgehouden'

Donderdag, 1 maart 2018
Ivonne den Hartog: 'Ik voel mij gezonder én heb er leuke loopmaatjes aan overgehouden'
Sport was niet eens een bijzaak in het leven van Ivonne den Hartog (44). Totdat de management-assistente deelnam aan Yakult Start to Run. Ze kan zich nu geen leven meer zonder hardlopen en haar atletiekvereniging voorstellen. Ook een zweepslag houdt haar niet tegen.

Hoe deelname aan Yakult Start to Run het leven van Ivonne veranderde


Augustus 2017. Ivonne zit in een rotperiode. Ze voelt dat er iets met haar is. “Ik was moe, uitgeblust en had nergens energie voor. Daarom ging ik bij de huisarts langs. Hij kwam erachter dat ik vaatkrampen in mijn hart had. Gelukkig betekende dat niets ernstigs. Het was voor mij wel het sein om fitter te worden, aan sport te doen. Vlak daarna kwam er op Facebook een advertentie voorbij van Yakult Start to Run.”

Eén en één was in dat geval twee voor Ivonne. “Ik had nooit aan atletiek gedaan. Maar dit was wel precies wat ik zocht. Stapje voor stapje beter en fitter worden. Ik wilde mij lichamelijk weer fijn voelen. Niet in m’n eentje, maar met een groep naar een doel toewerken. Naar de afsluitende loop van vijf kilometer. Een doel dat in september nog heel ver weg leek.”

Ivonne trok de (stoute) schoenen aan en schreef zich meteen in bij B.O.D. de Sprinters in haar woonplaats Bemmel. “In september was de eerste training van de 7 weekse cursus. Ik ben absoluut een a-sportief type. De sfeer was meteen heel leuk en de eerste warming-up erg grappig. Op één been staan, dat kon al niemand. Er heerste een gemoedelijke en vriendschappelijke sfeer, dat hielp enorm om vooruit te gaan. Die eerste training was een rustig dribbeltje van een minuut al heel heftig. Ik had zo’n vijf jaar niet gesport. Dat merkte ik wel…”

Maar Ivonne pakte door. En daardoor nam haar uithoudingsvermogen per week toe. “Ik dacht telkens: dit kan ik niet. Maar ik bleek het elke keer toch te kunnen. Mijn zelfvertrouwde groeide en ik werd gretig. Ik wilde kijken wat ik kon, mijn grenzen opzoeken. Dus liep ik elke week steeds iets verder en langer.” Dit onverwachte fanatisme werd aangewakkerd door de sfeer in de trainingsgroep, die bestond uit een man of twaalf. “Zat het even tegen, dan hielp je elkaar erdoorheen. Je stimuleert elkaar en wil ondertussen ook niet onder doen voor een ander. En vergeet de trainer niet. Een ontzettend lieve, geduldige man. Bovendien bleek B.O.D. de Sprinters een heel actieve en gezellige vereniging te zijn. Vaak gaan we na afloop wat drinken in de kantine. Ik heb er echt leuke loopmaatjes en een fijne club aan overgehouden.”

Stip aan de horizon

Haar stip aan de horizon was de zogeheten ‘Pietenloop’, een wedstrijd van vijf kilometer die eind november gepland stond. De afsluiting van zeven intensieve weken die zo’n positieve invloed hadden op Ivonne. “Ik had nog nooit vijf kilometer achter elkaar gerend. Ik zie mijzelf nog de dijk oplopen in de harde wind: het viel niet mee. Maar het lukte toch. Toen ik na afloop mijn vriend bij de finish zag staan, was het even of ik op wolken liep.”

Na deze mijlpaal pakte Ivonne door. Op haar club in Bemmel is ze meerdere keren per week te vinden. Alleen doet ze het momenteel even wat rustiger aan. Begin januari kreeg Ivonne een zweepslag. Nota bene bij het passen van nieuwe hardloopschoenen. “In mijn eentje werk ik weer naar het schema van mijn groep toe. Ik vind het heerlijk, het lopen. Wil niet meer zonder. Ik voel mij fitter en gezonder, slaap beter en heb ook minder last van mijn hart. Mijn uiteindelijke doel? Meedoen aan een wedstrijd van tien kilometer. Maar wanneer dat is, hangt ook van mijn herstel af.”

Voor Ivonne was Yakult Start to Run een eye-opener. Als sporter, maar ook als mens. “Ik heb geleerd dat je nooit moet denken, dat je iets niet kunt. Wat dat betreft is hardlopen net als het leven: je moet soms tegenslagen overwinnen om verder te komen.”

Tekst: Reemt Borcherts
Foto’s Yakult Start to Run: Ruud van Bragt