Is ‘Plogging’ het woord van het jaar 2018?

Bert Pessink Woensdag, 12 december 2018
Is ‘Plogging’ het woord van het jaar 2018?
Van Dale zoekt ook dit jaar weer een ‘woord van het jaar’. Uit honderden nieuwe woorden nomineerde Van Dale Uitgevers 18 woorden waarop gestemd kan worden. Ook hardlopen is vertegenwoordigd met het woord Plogging. Plogging is een uit Zweden afkomstige trend voor een beter milieu, een combi van bewegen en afval opruimen. In Zweden is het al heel populair. Als hardloper of wandelaar zonder afvalzak in je handen hoor je er niet meer bij.

“Geweldig dat het woord Plogging is opgenomen in de shortlist. Plogging is bovendien het enige woord in de lijst wat positief en op de toekomst gericht is”, aldus Ron Dekker uit Breda, leefstijlcoach, Atletiekunie trainer en initiator van bijvoorbeeld de Plogging 4-daagse. “Ploggen is een combinatie van het Zweedse woord plocka, wat oprapen betekend, en joggen. Het is echt iets voor hardlopers en wandelaars met een hart voor het milieu.”

''De afgelopen maanden heb ik heel veel geplogd. Ik mobiliseer mensen en ga dan op een bepaalde plek met een groep Ploggen. Vaak lopen er ook beleidsbepalers van een Gemeente of Provincie mee. Afstand is niet belangrijk, we lopen of wandelen een uur. Bij elkaar komt dit voor de hardlopers neer op iets van 7 kilometer, de wandelaars lopen de helft hiervan. Het mooie is dat we, als we onderweg op de route zwerfaval zien, dat meteen meenemen. Wij zorgen voor een handschoen en een afvalzak, na afloop zorgt de Gemeente voor het afvoeren hiervan.”

Dekker is heel enthousiast over de trend Ploggen: ”Het is echt leuk, toen ik het zelf voor het eerst deed voelde het best een beetje raar, maar nu is het superleuk. Als ik zwerfvuil zie, dan wil ik het oppakken en meenemen. Je wordt er echt een beetje hebberig van. Door het bukken, hurken en uitstappen is het bovendien gezond. Het is een soort interval waarin diverse spiergroepen en je duurvermogen worden aangesproken. Zo combineer je het nuttige met het aangename en je stad of buurt zal je dankbaar zijn.”

In Zweden was Plogging het woord van het jaar 2017, in Noorwegen kwam het dit jaar op de vierde plaats.

Wie op het woord Plogging of een van de andere woorden wil stemmen kan dat doen tot en met 17 december 17.00 uur op www.woordvanhetjaar.vandale.nl. Op 18 december wordt om 05.00 uur het woord voor 2018 bekend gemaakt.

Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als speaker/infotainer sinds 1984 de stem van menig hardloopevenement in heel Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Dam tot Damloop, de Marikenloop, de Groet uit Schoorl Run, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Bovendien was hij speaker bij de EK Cross in 2005 in Tilburg en de EK Halve Marathon in 2016 in Amsterdam. Alle grote namen uit de wegatletiek passeerden in de afgelopen 30 jaar zijn microfoon.