INEOS 1:59 challenge – vijf feiten

Vrijdag, 11 oktober 2019
INEOS 1:59 challenge – vijf feiten
Eliud Kipchoge, een van de beste marathonlopers allertijden, gaat het nog een keer proberen: als eerste mens ooit de marathon onder de 2 uur lopen. Bij zijn eerste poging, Breaking2, was hij zo dichtbij en nadat hij vorig jaar het wereld marathon record in Berlijn verbrak met 78 seconden, weet hij zeker dat hij het kan en is hij er meer klaar voor dan ooit. Inmiddels is de datum van de poging ook bekend: 12 oktober. Hierbij alvast 5 feiten over deze nieuwe poging om er alvast een beetje in te komen.

Fact 1: De INEOS 1:59 challenge vindt plaats in Wenen

Je kan je voorstellen dat daar best even over is nagedacht, want locaties is alles voor deze poging. Het team van de challenge zocht een locatie die zowel op het gebied van klimaat (wind, regen, luchtvochtigheid: het kan de poging allemaal behoorlijk saboteren) en hoogte perfect zou zijn en daarnaast Kipchoge zo min mogelijk uit zijn ritme zou halen. Alle locaties waarbij het tijdsverschil meer dan 3 uur was met het trainingskamp van Kipchoge in Kaptagat, Kenia, vielen dus automatisch af. Hierna werd er in het geografische gebied wat overbleef, gezocht naar het meest optimale parcours: lang, recht, met zo min mogelijk bochten en met de mogelijkheid van meerdere rondjes zodat hazen en organisatie makkelijk kunnen roteren tijdens de race. Een ander punt wat voor Kipchoge heel belangrijk was, was publiek. Het moest toegankelijk zijn voor veel publiek. Dat was een aanpassing ten opzichte van Breaking2, waar relatief weinig publiek was. Kipchoge houdt van de grote events en weet zeker dat veel supporters langs de kant hem net dat beetje extra kunnen geven. Met al die eisen in het achterhoofd kwam de organisatie uit op de Prater, een groot park in Wenen.

Fact 2: Eliud Kipchoge moet 0,36% harder lopen dan zijn vorige poging

Kan Eliud Kipchoge nog iets harder? Met 2 uur en 25 seconden kwam hij bij zijn vorige poging net te kort. Maar hij heeft niet stilgezeten. Voor zijn vorige poging had hij nog nooit onder de 2.03 gelopen. Hij heeft stug doorgetraind en na die 2.00.25 verbrak hij het wereldrecord marathon met een tijd van 2.01.39. Dat is al twee keer een stukje dichterbij die 2 uur. Ook zegt hij sinds Breaking2 mentaal sterker geworden te zijn. Hij weet gewoon dat hij het kan.

Fact 3: Deze poging wordt georganiseerd door het Engelse bedrijf Ineos

Niet meer Nike, maar een Brits chemiebedrijf onder leiding van de Britse zakenman Jim Ratcliffe, organiseert deze poging. Wellicht heb je hun naam ook al voorbij zien komen in het wielrennen, want Ineos is ook de hoofdsponsor van het voormalige team Sky. Nike is dan wel niet de organisator, maar Kipchoge blijft de Nike Vaporfly schoenen wel trouw. Die gaan er dus ook weer bij zijn, en Nike kennende, ongetwijfeld in de meest nieuwe, geüpgrade vorm.

Fact 4: De groep pacers zit weer propvol kampioenen

Geen verrassing dat de pacers stuk voor stuk zelf de grootste looptalenten van dit moment zijn. Om er een paar te noemen: Paul Chelimo Augustine Choge, Gideon Kipketer. Maar ook de winnaar van de Rotterdam marathon van dit jaar, Marius Kipserem, en de Noorse broers Ingebrigtsen zijn pacers. Jakob Ingebritsen is met zijn 19 jaar de jongste pacer van het team. De Nederlandse marathonloper en trainingspartner van Kipchoge, Abdi Nageeye, was pacer bij Breaking2, maar moet deze keer verstek laten gaan, omdat hij zich focust op de Amsterdam marathon.

Fact 5: De datum staat tot op het laatste moment niet vast

De organisatie had de periode 12 tot 20 oktober in de agenda gereserveerd voor de poging. Vooral de (weers)omstandigheden hebben invloed op de datum van de race. Doordat de weersvoorspellingen er goed uitzien op 12 oktober, is nu vastgezet dat Eliud Kipchoge op 12 oktober van start gaat.

Meer over de INEOS 1:59 challenge?

Wil je nog meer lezen over de challenge en de voorbereidingen, ga dan naar de website. Daar vind je al het laatste nieuws en een dagboek van Kipchoge wat hij de afgelopen weken heeft bijgehouden. Geen zin om te lezen? Op het YouTube kanaal van de challenge vind je een driedelige documentaire en nog veel meer achtergrondverhalen. De INEOS 1:59 challenge kan je live op de website of het YouTube kanaal volgen.

NN Running Team