Help hardlopend zwerfvuil opruimen

Bert
Bert Pessink Donderdag, 16 september 2021
Help hardlopend zwerfvuil opruimen
© Plogger Harold Joels, Fotografie: Jan Brons

Zaterdag 18 september is het weer zover, dan is het World Cleanup Day 2021. In deze wereldwijde opruimactie om het probleem van zwerfvuil aan te pakken deden afgelopen editie 20 miljoen mensen mee uit 180 landen. Ook in Nederland gaan zaterdag veel mensen de straat op met een handschoen en een vuilniszak. Hieronder ook veel groepjes hardlopers die al ploggend, een combinatie van pakken en joggen, hun best doen zoveel mogelijk zwerfvuil te rapen.

Eelco Metselaar uit Hippolytushoef las drie jaar terug over plogging, de uit Zweden afkomstige combi van hardlopen en opruimen. Hij besloot tijdens zijn training een vuilniszak mee te nemen. ‘Dat was best vreemd, het is een kleine moeite maar je moet toch even een drempel over om afval van een ander op te ruimen. Door die vuilniszak ben je je wel bewuster van het afvalprobleem, je krijgt een andere focus. Ik kreeg tijdens mijn actie toen wel duimpjes en complimenten van voorbijgangers en dat voelde goed.’

Squatten en rapen

Metselaar besloot in zijn regio Hollands Kroon een Facebookgroep over plogging op te zetten waar inmiddels 120 personen bij zijn aangesloten. Regelmatig gaat een groepje lopers op pad om een bepaald gebied van zwerfvuil te ontdoen.

‘We verdelen de groep dan in tweetallen, waarbij de ene groep de ene kant van de straat en de andere groep de andere kant van straat voor zijn rekening neemt. Het is een prima training voor de beenspieren want onderweg maken we door het oppakken van het vuil heel veel squats. Elke keer pakken we ander gebied. Ik heb gemerkt dat je tijdens het ploggen best hebberig wordt. Je wilt elk blikje, papiertje, maar ook piepschuim uit de natuur halen. Dat afval hoort daar niet en we staan elke keer weer versteld hoeveel we tijdens het ploggen bij elkaar halen.’

World Cleanup Day Eelco Metselaar

1 vuilniszak per 1,5 kilometer

Wat Eelco Metselaar doet in het gebied rond de Afsluitdijk doet Harold Joëls op het eiland Voorne Putten in het meest zuidelijke deel van Zuid-Holland. ‘Ik woon mijn hele leven al hier en wilde voor mijn kinderen iets doen aan bewustwording voor het afvalprobleem. Ploggen is daarvoor bij uitstek geschikt. Normaal doen we dat elke zondag met een groep hier in de gemeente Nissewaard. We lopen dan met handschoen en vuilniszak tussen de 8 en 13 kilometer waarbij we gemiddeld 1 vuilniszak vol krijgen per 1,5 kilometer.

Beginnende ploggers zou ik de tip willen geven om tijdens een training eens met andere ogen te kijken naar wat je ziet. Als je de hoeveelheid afval om je heen ziet, geeft dat echt een stuk bewustwording. Neem ook gewoon een keer een plastic zak mee tijdens je trainingsronde en ruim zwerfafval op wat je tegenkomt. World Cleanup Day 2021 is daarvoor een prima dag om met ploggen te beginnen. Je laat dan ook aan anderen zien wat er aan de hand is, want zwerfaval is echt een groot probleem geworden en wij lopers kunnen aan het opruimen ervan ons steentje bijdragen.’

Joëls heeft op World Cleanup Day samen met plaatsgenoot Paul Brons een grote opruimactie in Nissewaard op poten gezet. Iedereen die mee wil doen, kan zaterdag aansluiten. Hardlopend of wandelend, centraal of van huis uit. Joels regelt de benodigde hulpmiddelen. Ze krijgen bij hun actie hulp van de gemeente Nissewaard, die bewegen en vitaliteit hoog in het vaandel heeft staan. Met het ondersteunen van World Cleanup Day brengt de gemeente een groep mensen sportief en nuttig in beweging.

Kom ook sportief in beweging zaterdag, alle info staat op www.worldcleanupday.nl

Evenementen Motivatie Ontspanning
Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als speaker/infotainer sinds 1984 de stem van menig hardloopevenement in heel Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Dam tot Damloop, de Marikenloop, de Groet uit Schoorl Run, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Bovendien was hij speaker bij de EK Cross in 2005 in Tilburg en de EK Halve Marathon in 2016 in Amsterdam. Alle grote namen uit de wegatletiek passeerden in de afgelopen 30 jaar zijn microfoon.