Hardlopen voor de bierliefhebber: de Great Breweries Marathon

Lysanne Wilkens
Lysanne Wilkens Woensdag, 15 september 2021
Hardlopen voor de bierliefhebber: de Great Breweries Marathon

Hardlopen en bier – normaal gesproken gaat dat niet geweldig samen, maar de Great Breweries Marathon laat zien dat het uitstekend kan. Hierbij loop je door bekende Belgische bierbrouwerijen en word je bij de finish verwend met een bierpakket. Mark Singendonk (46) deed in 2018 en 2019 mee.

Terwijl Mark de NN Egmond Halve Marathon liep, zag hij een andere loper met een ‘Great Breweries Marathon’ finishershirt. “Dat trok mijn aandacht. Ik ben naast die persoon gaan lopen en heb gevraagd waar dat shirt vandaan kwam. Het bleek een jaarlijks evenement niet ver hiervandaan, dus ik heb mezelf ingeschreven en had al snel een aantal trainingsmaten overtuigd om ook mee te doen.”

Marathon of 25 kilometer

De Great Breweries Marathon vindt plaats bij Breendonk, een Belgisch dorp te midden van Antwerpen en Brussel. Typerend voor deze marathon is het parcours waarbij je door de belangrijkste bierbrouwerijen van België loopt: Duvel Moortgat, Brouwerijen Palm, De Hoorn & Rodenbach en Brouwerij Bosteels. Naast de marathon kun je – net als Mark deed – ook kiezen voor een afstand van 25 km.

Van een specifieke voorbereiding was geen sprake. Mark is een fanatiek triatleet en heeft daardoor een goede basisconditie. “Die 25 kilometer loop ik zonder extra voorbereiding en kan ik doen zonder mijn trainingsprogramma te veel te verstoren. Voor een marathon moet ik specifieker trainen, dus vandaar dat ik voor de kortere afstand koos.”

Genieten boven presteren

De Great Breweries Marathon is kleinschalig. Tijdens de laatste editie in 2019 finishten 568 lopers op de marathon en 1616 lopers op de 25 km. “De sfeer is heel amicaal, omdat het niet een heel prestigieuze loop is,” vertelt Mark. “Ik liep bewust op een rustig tempo, zodat ik volop kon genieten van de omgeving en de sfeer.”

Het parcours loopt deels door de Belgische natuur en deels over het terrein van brouwerijen, waar je bierkratten, biertanks en biervaten tegenkomt. “Dat is een leuk contrast. Onderweg is het rustig langs het parcours, maar bij de brouwerijen zit vaak een restaurant of café, waar je vanaf het terras wordt aangemoedigd.”

20190512 121406
20190512 105633
20190512 1337190
20190512 145445

Finishfeest

Bij de finish kunnen lopers zich eindelijk te goed doen aan een koud glas bier. Waar deelnemers bij de meeste loopevenementen na de finish snel hun eigen weg gaan, is het bij de Great Breweries Marathon gebruikelijk om nog even te blijven hangen. “Aan je startnummer zitten afscheurkaartjes die je na de finish kunt inwisselen voor flesjes bier. De finishmedaille functioneert als flesopener, zodat je de biertjes die je bij de finish krijgt meteen kunt openen,” legt Mark uit. “Al heb ik dat niet gedaan. Het zijn behoorlijk zware biertjes en ik had net twee uur gelopen in de warmte. Die biertjes zijn in de tas mee naar huis gegaan.”

Vanwege covid-19 heeft de Great Brewery Marathon in 2020 en 2021 niet plaats kunnen vinden. De eerstvolgende editie staat gepland op 8 mei 2022.

Evenementen Halve marathon Marathon Motivatie
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.