Hardlopen.nl Running Coach Marlayne Sahupala: “Wees trots op je prestatie!”

Zaterdag, 8 oktober 2016
Hardlopen.nl Running Coach Marlayne Sahupala: “Wees trots op je prestatie!”
“Ik ben geen sportief mens. Er is geen cel in mijn lichaam die denkt: ‘Wat leuk, we gaan lekker in de regen lopen.’ Dus als ík het voor elkaar krijg – en dat meen ik oprecht – dan kan iedereen het!” Sky Radio station-voice Marlayne Sahupala moedigt dan ook iedereen die gezond is van lijf en leden aan, om de hardloopschoenen aan te trekken en óók te beginnen. Als Running Coach in de app van Hardlopen.nl wil ze je daar graag bij helpen.

Jaren geleden liep Marlayne ook al weleens. Een paar weken hield ze het dan vol. Maar daarna stopte ze weer. Volhouden is moeilijk. “Het was eigenlijk nooit serieus. Ik heb toen ook weleens meegedaan aan een hardloopevenement, maar daarna dacht ik dan: ‘Klaar.’ En dat was het dan weer voor een hele tijd.”

Schema

Maar nu gaat het beter. Sinds januari loopt ze regelmatig. Vorig najaar moest Marlayne een tamelijk zware operatie ondergaan. “Toen bedacht ik dat hardlopen een goede manier zou zijn om zo snel mogelijk weer fit te worden. Maar ik wist ook dat ik het dan wel echt goed moest aanpakken. Met een schema. Want ik ben weleens geneigd om te denken: ‘Ik kan wel een beetje sneller of een beetje verder.’ Niet verstandig. Daarom ben ik toen begonnen met een trainingsschema. En dat was gewoon hartstikke slim, want ik loop nog steeds en heb er nog steeds lol in.” Marlayne deed meerdere keren mee aan evenementen van 7,5 kilometer of 5 mijl en afgelopen week liep ze voor de eerste maal de 10. “Het is fijn om naar zo’n doel toe te werken.” Dat motiveert nog eens extra.

Techniek

Marlayne traint het liefst alleen. “Ik heb nog nooit samen met anderen gelopen. Het lijkt me niks. Ik vind het heel fijn om mijn eigen tempo te bepalen en mijn eigen muziekje te luisteren. Ik wil niet afgeleid worden door anderen.” Ze heeft ook nog nooit een training gevolgd of een trainer gehad. “Maar dát wil ik wel graag. Een voornemen van me. Ik wil graag weten hoe ik mijn techniek kan verbeteren.” Dat daar winst te behalen is, werd Marlayne duidelijk tijdens het inspreken van de trainingsschema’s voor de Hardlopen.nl app. “Sommige tips die ik daarvoor heb ingesproken heb ik zelf ook al toegepast. En dat hielp! Kleinere passen maken bijvoorbeeld. Dus als het zo simpel kan zijn, lijkt een trainer me een goed idee.”

Aanpak

Marlayne is bekend met trainingsapps. Ze liep tot voor kort met een andere. “Maar nu wil ik de nieuwe app van Hardlopen.nl proberen. Ik heb wel gemerkt dat de aanpak heel anders is. In de app van Hardlopen.nl zitten bijvoorbeeld meer intervalletjes en sprintjes aan het eind. Dat spreekt me wel aan.”

Coach kiezen

In de Hardlopen.nl app kun je kiezen tussen drie coaches. Naast Marlayne Sahupala zijn dat Sky Radio station-voice Kas van Iersel en vlogster/blogster Annemerel de Jongh. Met wie gaat Marlayne zelf lopen? “Een goeie”, lacht ze. “Daar ben ik nog niet over uit. Ik heb heel lang met een vrouw ‘in mijn oren’ gelopen. Ben nu ook wel benieuwd hoe Kas klinkt.” Maar misschien kiest ze ook wel voor zichzelf. “Het lijkt een beetje gek, maar ik kan daar ook weer van leren. Voor als ik in de toekomst andere schema’s mag inspreken.”

Smaak

Van het inspreken zelf heeft Marlayne in elk geval enorm genoten. “Ik vind dat zo leuk! Ook omdat ik natuurlijk weet hoe het voelt om iemand ‘in je oor’ te hebben die je aanmoedigt. Ik probeerde me er tijdens het inspreken constant van bewust te zijn dat ik een bepaalde energie moest hebben om mensen aan te sporen, maar dat het ook weer niet te hard of te scherp moest zijn. Ik wilde wel warm blijven klinken.” Dat is zeker gelukt. Maar Marlayne aarzelt om dat van zichzelf te zeggen. “Gelukkig kun je voordat je een coach kiest, de stemmen zelf beluisteren.” Het is toch vooral een kwestie van smaak.

Datzelfde geldt voor muziek. Marlayne zelf loopt altijd met muziek. “Leuke muziek waar ik blij van word.” Soms is dat haar eigen lijstje, andere keren luistert ze naar de Running Hits-playlists van Sky Radio, die ook in de app van Hardlopen.nl zijn geïntegreerd. “Als ik geen muziek heb, hoor ik mijn eigen ademhaling: heel irritant. Dan ga ik daar heel erg op letten. Mét muziek gaat die ademhaling vanzelf.”

Je kúnt het

Nog niet zo lang geleden deed Marlayne mee aan een hardloopevenement bij heel slecht weer. Regen en onweer; het werd zelfs riskant. De lopers in de achterhoede moesten met een bus naar de finish. Marlayne mocht haar 7,5 kilometer lopend voltooien. “Ik was wel helemaal doorweekt, maar dat ik de finish had bereikt – met ook nog eens een tijd die voor mijn doen heel goed was – gaf me zo’n fijn gevoel.” Dat gevoel gunt ze anderen ook. “Het gevoel dat je je realiseert dat je het kúnt!” En welke afstand je dan loopt, maakt helemaal niet uit. “Het is net zo knap om een 3 kilometer te doen als een 10 kilometer. Een heleboel mensen roepen misschien: ‘Makkie!’ Maar dat is het niet. Voor mij was die 5 net zo heftig als die 7,5. En die 7,5 was weer net zo heftig als die 10. Pittig!”

Opbouwen

Dus laat je niet afschrikken door mensen die zeggen dat je pas meetelt als je de 10 hebt gedaan, waarschuwt ze. “Dat is zonde! Ik ben ook begonnen met 1 minuut lopen, 2 minuten wandelen. Zo moet je het gewoon opbouwen. Heel graag wil ik mensen motiveren er gewoon aan te beginnen en trots te zijn op hún prestatie. Alleen al beginnen – starten met zo’n trainingsschema – is een prestatie op zichzelf. Nogmaals: als ík het kan – ik doe sportief, maar ben het niet echt – dan kan iedereen het!”

Heb jij de app van Hardlopen.nl al gedownload? Laat je coachen door Marlayne of een van de andere Running Coaches, begin met lopen en voel je trots!

Foto Marlayne Sahupala: Nick van Ormondt
Foto header: Shutterstock

Apps