Hardlopen met schuldgevoel?

Vrijdag, 21 oktober 2016
Hardlopen met schuldgevoel?
Hardlopen is gezond en kan een heerlijk moment voor jezelf zijn. Maar soms voelen mensen zich bezwaard als ze een moment voor zichzelf nemen, omdat ze vrezen dat ze andere mensen daarmee tekort doen. Sjaan Gomersall van de University of South Australia wilde graag weten of het ook echt zo werkt. Betekent een toename van lichamelijke activiteit een afname van sociaal contact?

In haar onderzoek vroeg ze een honderdtal inactieve mensen in de leeftijd van achttien tot zestig jaar te gaan bewegen (150 tot 300 minuten per week, met een zeer gevarieerd bewegingsprogramma) en zocht ze uit hoe de dagindeling bij hen daardoor veranderde. Ging de tijd om te sporten ten koste van de tijd die ze normaal aan sociale contacten besteedden?

Resultaat

Het resultaat was opmerkelijk. Volgens verwachting werd er meer tijd besteed aan fysieke activiteit en aan het vervoer naar de plek waar gesport ging worden. De tijd voor sociale contacten veranderde echter niet significant. Wel werd er significant minder tv gekeken en werden er minder computerspelletjes gespeeld. Het is dus vooral zittend doorgebrachte beeldschermtijd die afneemt als je gaat sporten. Hartstikke goed dus. En als je gaat hardlopen met een paar vrienden of bij een club, dan sla je twee vliegen in een klap: meer bewegen en meer sociale contacten!

Bronnen: ergonetics.net, Journal of Science and Medicine in Sport

Foto: Shutterstock