Hardlopen in Nationaal Park De Biesbosch

Lysanne
Lysanne Wilkens Woensdag, 20 juli 2022
Hardlopen in Nationaal Park De Biesbosch
© Staatsbosbeheer (Noordwaard)

De Nederlandse natuur heeft hardlopers veel te bieden! Zo ook Nationaal Park De Biesbosch, waar je in een uniek en gevarieerd landschap even helemaal tot rust kunt komen. Boswachter Harm Blom kent het gebied als zijn broekzak en deelt zijn tips voor de mooiste hardlooproutes.

“Nationaal Park De Biesbosch is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Het is een bijzonder fenomeen, want getijden zien we normaal gesproken vooral zoute zeeën,” vertelt boswachter Harm Blom. “De werking van eb en vloed op de Noordzee zorgt in De Biesbosch voor een ontzettend divers landschap: van moerassen en natte ruigtes tot kronkelende kreken en slikkige oevers.”

Van watergebied naar hardloopgebied

De Biesbosch ontstond in 1421 nadat tijdens een storm enkele dijken doorbraken en een enorme landbouwpolder overstroomde. Later braken meer dijken door en zo werd de basis van de Biesbosch gelegd. “Het gebied was in de vorige eeuw vooral begaanbaar met een kano of boot, maar door natuurontwikkelingsprojecten zijn de afgelopen twintig jaar veel wandelpaden en fietspaden aangelegd,” vertelt Blom. “Het gebied is daardoor beter begaanbaar geworden, ook voor hardlopers.”

Hoewel Blom zelf geen hardloper is, weet hij wel een paar aantrekkelijke hardloopgebieden te noemen. De Noordwaard in het hart van de Brabantse Biesbosch bijvoorbeeld. “Dat is een prachtig overstromingsgebied met waterpartijen, bruggetjes en riviernatuur. Grote kans dat je hier zeldzame moeras- en weidevogels spot,” tipt Blom. “Maar ook De Elzen, in de buurt van Dordrecht, raad ik aan. Je waant je daar in een hoog bos met natte zones en waterpartijen, waar je zowel over harde als onverharde paden kunt lopen. Je ruikt én hoort de natuur. De kans is groot dat je bevers, reeën of een vos tegen het lijf loopt. Net als bij het Nieuwe Dordse Biesbosch, ook daar kun je als hardloper heerlijk uitwaaien en genieten van de waterrijke natuur.” Deze gebieden kun je ook goed combineren.

IMG 20210706 121155 091 resized Harm Blom – Staatsbosbeheer

Genieten van de natuur

In De Biesbosch geniet je ieder jaargetijde op een andere manier van de natuur. “De Biesbosch is enorm soortenrijk. Dat komt door de combinatie van het open water, beschikbaar voedsel en de rust in het gebied,” weet Blom. “Bevers, arenden en reeën zijn de meest opvallende bewoners, maar er zijn ook veel wilde insecten, bloemen en vogels te ontdekken. Met name in het voorjaar en in de zomer. Dan moet je vooral niet te hard lopen om daarvan te kunnen genieten.”

Nationaal Park De Biesbosch is een populair natuurgebied. Als hardloper deel je het gebied met wandelaars, fietsers en ruiters te paard. “Iedereen is welkom, maar houd een beetje rekening met de natuur en met elkaar,” stelt Blom. “Met name op woensdagen en weekenden wordt het gebied goed bezocht.” Plan je hardlooprondje dus slim als je de drukte wil vermijden.

Grijp je kans!

Beekse Bergen Safari Run

Altijd al eens willen hardlopen tussen de wilde dieren? Je krijgt nu 10 procent korting op deelname aan de Beekse Bergen Safari Run!

Check de actie
Hardlooproutes
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.