Hardlopen brengt radio-dj Sander Hoogendoorn in balans

Lysanne
Lysanne Wilkens Donderdag, 23 juni 2022
Hardlopen brengt radio-dj Sander Hoogendoorn in balans
© Sander Hoogendoorn bij de Eindhoven Marathon

Ook radio-dj Sander Hoogendoorn (34) is om. ‘Gewoon maar beginnen’, dacht hij zes jaar geleden. Nu is hardlopen niet meer weg te denken uit zijn leven en bereidt hij zich voor op de Berlijn Marathon.

Tegenwoordig is Sander Hoogendoorn een fanatieke hardloper, maar tot zes jaar geleden had ook hij dat niet kunnen bedenken. “Vrienden, roken en drank vond ik belangrijker dan mijn gezondheid. Ik sportte helemaal niet,” geeft Hoogendoorn toe. “Dat veranderde toen ik ouder werd, ik wilde weer fitter worden. Hardlopen leek me een makkelijke sport om mee te beginnen. Het is laagdrempelig en kan altijd, je trekt je schoenen aan en stapt de deur uit.”

Zo gezegd, zo gedaan. Zijn eerste stappen gingen vooral op intuïtie. “Ik liep tot ik niet meer verder kon of het pijn ging doen [niet aan te raden, red.]. Dan nam ik even pauze. Zo wisselde ik hardlopen af met wandelen,” blikt Hoogendoorn terug. “Op een gegeven moment kon ik die stukjes aan elkaar rijgen. Het geeft zo’n goed gevoel als je ineens wél 5 kilometer kunt volhouden. Zeker in het begin merkte ik dat ik met sprongen vooruit ging. Dat werkt motiverend.”

Tijd voor het serieuze werk

Lange tijd trainde Hoogendoorn zonder hardloopschema. “Ik ging gewoon rennen en bepaalde onderweg hoe ver ik zou gaan. Op een gegeven moment had ik door dat als ik langzamer begon, ik het ook langer volhield.” Het rondje van 5 kilometer werd al snel 10 kilometer. Hoogendoorn bleef zijn grenzen verleggen en zette zijn zinnen vorig jaar op de Eindhoven Marathon. “Met een hardloopschema heb ik daar zelfstandig naartoe getraind. Dat vond ik zo leuk, dat ik besloot om het hardlopen serieuzer aan te pakken.”

Niet veel later schreef Hoogendoorn zich in bij een atletiekvereniging. “Dat had ik veel eerder moeten doen. Ik heb niet veel vrienden die hardlopen, dus het was iets dat ik altijd in mijn eentje deed,” laat Hoogendoorn weten. “Via de atletiekvereniging leerde ik zoveel gelijkgestemden kennen. Er ging een nieuwe wereld voor mij open. In plaats van zelfs stoïcijns al die rondjes te lopen, kon ik dat nu met anderen delen.”

Da7a71af e5dd 40b7 b4e5 46a00f1df05c
IMG 5419

Steeds sneller

Tegenwoordig traint Hoogendoorn 4 à 5 keer in de week. Soms zelf een rondje, andere keren gezamenlijk op de atletiekbaan of in het bos. Zijn volgende hardloopdoel: de Marathon van Berlijn eind september. “Mijn marathonvoorbereiding is dit keer heel anders dan voor mijn eerste marathon in Eindhoven. Toen deed ik het helemaal alleen, nu train ik in een groep waarin meer lopers zich voorbereiden op een najaarsmarathon en iedereen elkaar motiveert,” vertelt Hoogendoorn. “Toch is het niet alleen maar leuk. De trainingen zijn af en toe best wel zwaar en de langere duurlopen vind ik vrij saai. Maar soms moet je daar gewoon doorheen.”

Hoogendoorn heeft het afgelopen jaar behoorlijke progressie gemaakt. Zijn 10 kilometer PR verbeterde hij onlangs tot 38.36 minuten en zijn marathontijd uit Eindhoven (4 uur en 8 minuten) zal er in Berlijn aan moeten geloven. “Hoeveel sneller dat wordt, weet ik niet. Ik wil in ieder geval het maximale uit mezelf halen,” stelt Hoogendoorn. “Wat mij de afgelopen jaren wel duidelijk is geworden, is dat je echt zelf verantwoordelijk bent voor de progressie die je maakt. Hoe beter je traint, hoe sneller je vooruitgaat. Maar hoe getrainder je bent, hoe meer je er ook in moet stoppen. Het is cool om te zien waar je lichaam tot in staat is.”

Volledig in het moment

Of hij anders in zijn vel zit nu hij het hardlopen heeft ontdekt? “Zeker, ik ben een leuker en relaxter mens. Hardlopen helpt mij om mijn hoofd leeg te maken. Iedereen zegt dat, maar het is ook écht zo.” En hoewel je van een radio-dj verwacht dat hij het liefst met muziek loopt, is dat bij Hoogendoorn niet het geval. “Ik heb de hele dag al genoeg muziek om mij heen. Tijdens het hardlopen ben ik juist even echt met mezelf, bewust in het moment en zonder afleiding. Het enige wat je hoeft te doen is hardlopen. Dat vind ik heerlijk in deze maatschappij waarin we zoveel moeten.”

Beginnen met hardlopen Motivatie
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.