Hardloopmagie voor Vera tijdens de Run Disney

Lysanne Wilkens Woensdag, 17 maart 2021
Hardloopmagie voor Vera tijdens de Run Disney

Deelnemen aan grootschalige hardloopevenementen is voorlopig nog geen optie. Een extra reden om de medailles aan de muur op te poetsen en loopherinneringen weer tot leven te blazen. Met Vera Boekelman (25) blikken we terug op de Run Disney in Parijs, 2019

De Run Disney is een ‘fun run’ waarin sportiviteit en de magie van Disney zijn samengebracht. Dat is ook precies de reden dat Vera besloot samen met haar vriend Jasper deel te nemen. “Hardlopen is míj́n hobby, Disney is zíj́n hobby. In de Run Disney kwamen beide hobby’s samen, waardoor we beiden direct enthousiast werden van het idee om in Disneyland Parijs hard te lopen.”

Met afstanden over 5 km, 10 km en de halve marathon, is de Run Disney voor lopers van ieder niveau. Een echte uitdaging wordt het zodra je de afstanden gaat combineren, zoals Vera deed. “Wij dachten: als we er dan toch zijn, pakken we het gelijk goed aan. De 5 en 10 kilometer zou ons sowieso lukken, maar door daar ook de halve marathon aan toe te voegen, werd het een echte uitdaging.”

Opbouw met obstakels

Een half jaar van tevoren werden de plannen gesmeed en kon de voorbereiding beginnen. Al ging dat niet zonder slag of stoot. “Het was februari en ik kon niet eens naar de bushalte rennen zonder pijn,” herinnert Vera zich. “Ik kwam terug van een blessure aan mijn grote teen en moest het hardlopen daardoor weer opnieuw opbouwen. De RunDisney was eind september, dus ik had een half jaar de tijd om in vorm te komen.”

Zo gezegd, zo gedaan. Het hardloopweekend werd op vrijdagavond afgetrapt met een 5 kilometer door Disneyland Parijs. Zaterdagochtend, nog vóór het pretpark opende voor bezoekers, werd de 10 kilometer gelopen. “Dat betekende om 7.00 uur starten. De 5 en 10 kilometer liepen we gezamenlijk in een rustig dribbel tempo, om onze krachten te sparen en optimaal van de sfeer te genieten.”

Afzien en feestvieren

De echte uitdaging stond bovendien zondag nog te wachten: de halve marathon. “Het was voor ons allebei de eerste keer. Dat we al twee afstanden in de benen hadden, maakte het extra zwaar. Tussendoor uitrusten was er ook niet bij, want na de race wilden we onze tijd benutten om het park te bezoeken. Op zaterdag had ik meer dan 30.000 stappen gezet. Die halve marathon op dag 3 werd echt 21 kilometer lang afzien.”

Aangemoedigd door Mickey Mouse, Goofy en de Disney Prinsessen wist Vera de halve marathon toch tot een succesvol einde te brengen. “De afleiding onderweg is heel leuk. Veel lopers zijn verkleed en langs de route kom je allerlei Disneyfiguren tegen. Dat het niemand om een snelle eindtijd ging, zorgde voor een feestelijke sfeer. Al was het soms lastig dat mensen de hardloopetiquette niet kenden. Van ‘links wandelen, rechts inhalen’ was absoluut geen sprake. Soms werd er over de hele breedte van het pad gewandeld.”

Hoewel Vera niet met het doel was gekomen om een scherpe tijd neer te zetten, leverde haar eindtijd op de halve marathon toch enige teleurstelling op. “Jasper en ik zijn vrij competitief ingesteld, dus we hadden er een onderlinge strijd van gemaakt. We vertrokken beiden op ons eigen tempo, maar uiteindelijk finishte ik twee minuten na Jasper. Daar baal ik nog steeds van. Maar het was een magische ervaring, en de grote medailles zijn daar een prachtige herinnering aan!”

Evenementen Halve marathon Motivatie
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.