Beleving

Een avondje zonder hardloopschoenen, met de voeten op de bank? En zin in motivatie, inspiratie of gewoon even kijken naar je favoriete sport? Er zijn hardloopfilms genoeg. Hieronder een selectie van hardloopfilms, documentaires en klassiekers.

Breaking 2

Eerder dit jaar in mei deed Eliud Kipchoge een poging de marathon onder de magische grens van 2 uur te lopen. Bij zijn poging op het circuit van Monza kwam hij weliswaar 26 seconden te kort, maar de weg naar die tijd is niet minder interessant. National Geographic volgde het Breaking2-project achter de schermen en maakte daar een interessante documentaire van:

 

 

De mooiste marathon

In 'De mooiste marathon' volgt documentairemaker Geert Jan Lassche Michel Butter en zijn coach Guido Hartensveld voor, tijdens en na de Marathon Amsterdam 2015. Ook al kennen we de afloop al is dit evengoed een mooie documentaire over de marathonvoorbereiding van een topper. Bekijk de film terug op NPO.nl

Mijn Stein - Renee van Es Franken

In deze korte documentaire wordt de Limburgse Renee van Es Franken gevolgd. In 2015 werd zij Nederlands kampioen trailrunning. De film gaat over de twijfel over presteren en haar hardloopverslaving. De film is hier te zien:

 

 

Race

Race is het biografische verhaal van Jesse Owens, die als zwarte Amerikaan bij de nazi-Spelen van 1936 in Berlijn vier keer goud won. De Nederlandse actrice Carice van Houten speelt in deze film de rol van regisseur Leni Riefenstal.

 

 

McFarland

Een waargebeurd verhaal over hoe Jim White (gespeeld door Kevin Costner) van een groep kansarme leerlingen een succesvol crossloop team maakt.

 

 

Klassiekers

  • Running Brave: film uit 1983 over Billy Mills, die opgroeide als indiaan en in 1964 tegen alle verwachting in olympisch kampioen op de 10.000 werd. 
  • Forrest Gump: Forrest Gump, een man met een laag IQ, begint met hardlopen en stopt niet meer. Al lopend maakt hij historische momenten van dichtbij mee zonder dat door te hebben. Run Forest Run!
  • De Marathon: De Nederlandse hardloopklassieker over vier Rotterdamse vrienden die besluiten de Marathon Rotterdam te lopen om garagehouder Gerard uit de schulden te helpen.