Hans en Remon leren Nederland kennen met 12 halve marathons

Lysanne Wilkens
Lysanne Wilkens Dinsdag, 26 april 2022
Hans en Remon leren Nederland kennen met 12 halve marathons

Hans Jacobs en Remon Sevriens hebben zichzelf een uitdaging gesteld: in een jaar tijd 12 halve marathons volbrengen, in iedere provincie van Nederland één. De Limburgers ontdekken zo plekken waar ze nog niet eerder zijn geweest.

Sinds vorig jaar lopen Hans en Remon regelmatig een halve marathon samen. Gewoon als training. Samen besloten ze dit jaar tot nog meer toewijding: iedere maand een halve marathon in een andere provincie. “Dat idee ontstond nadat ik een verhaal las van een loper die 12 marathons in 12 maanden in 12 provincies zou lopen,” vertelt Remon. “Dat is in mijn hoofd blijven zitten, dus ik stelde Hans voor om deze uitdaging met halve marathons aan te gaan. Hij was gelijk enthousiast.”

Nederland ontdekken

Inmiddels hebben de mannen 4 halve marathons volbracht. Op alfabetische volgorde: Drenthe, Flevoland, Friesland en Gelderland. “Maar Limburg doen we als laatste. Dat is onze thuisprovincie, dus dat is een mooie afsluiter,” vertelt Remon. “Met name Gelderland heeft mijn verwachtingen overtroffen. Het rondje vanaf Papendal door Warnsborn en de Veluwe is één van de mooiste routes die ik ooit heb gelopen. Vooral vanwege de afwisseling in bospaadjes en het glooiende landschap. Maar iedere plek heeft zijn eigen charme, overal worden we opnieuw verrast.”

Dat de mannen uit Limburg komen, zorgt ervoor dat ze vaak redelijk wat reistijd kwijt zijn. “Dat maakt het wel een extra uitdaging,” stelt Hans. “Om in Groningen te lopen zijn we een hele dag kwijt. De verhouding tussen reizen en rennen is niet altijd in balans, maar dat weerhoudt ons er niet van om een paar uur te rijden. Het is juist leuk dat we nu een reden hebben om die provincies te bezoeken.”

Image00009
Image00008
Image00001
Image00004

Routes samenstellen

Remon ontfermt zich over de te lopen routes. “Het plannen van een route is soms lastig, aangezien we de omgeving niet kennen. Daarom maak ik veel gebruik van Facebookgroepen, waar ik om routesuggesties vraag, of gebruik ik Strava-segmenten om de route op te baseren. Soms gebruik ik ook bestaande routes van Staatsbosbeheer als uitgangspunt.”

Hans: “Van iedere provincie willen we iets karakteristieks in de route opnemen. In een kustprovincie is dat bijvoorbeeld het strand en de duinen. In Friesland liepen we langs het Thialf stadion en Heerenveen stadion.”

De route wordt als GPX-bestand gedownload en in een hardloopapp geüpload. Ondanks de zorgvuldig samengestelde routes, loopt niet alles altijd vlekkeloos. “In Flevoland was er onderhoud aan het fietspad, waardoor we moesten omlopen en we alsnog op de ouderwetse manier bordjes hebben gevolgd,” vertelt Remon. “En toen hebben we een bordje gemist, waardoor er helemaal niets meer van de route klopte,” vult Hans aan. “Maar tegenwoordig verdwaal je niet zomaar meer. Het wordt alleen spannend als de telefoon leeg is.”

Gezelligheid en genieten

Een speciale voorbereiding op het 12 maanden project is er niet geweest. “Ik heb die halve marathon gewoon in de benen,” stelt Remon, die drie keer in de week 7 tot 10 kilometer loopt, ongeveer 100 kilometer in de maand. Hetzelfde geldt voor Hans: “Ik loop iets minder, maar ik combineer het lopen met wielrennen. Daardoor heb ik een goede basisconditie.”

Het gaat Hans en Remon bovendien niet om het neerzetten van snelle tijden. “Wereldkampioen worden we toch niet meer. We lopen op een sociaal tempo: lekker rustig, zodat we nog met elkaar kunnen praten,” vertelt Hans. “Als we samen lopen, gaat het vooral om de gezelligheid en het genieten van de omgeving.”

Wil jij jezelf ook uitdagen?

Doe mee met de Hardlopen.nl challenges

Als lid van Hardlopen.nl kun je iedere maand deelnemen aan een nieuwe challenge. Zo verleg je je grenzen én maak je kans op ASICS prijzen.

Word lid en doe mee
Halve marathon Motivatie
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.