Faye bewaart al haar startnummers

Lysanne
Lysanne Wilkens Donderdag, 28 september 2023
Faye bewaart al haar startnummers

Wat doe je met een startnummer nadat je bent gefinisht bij een hardloopevenement? Faye bewaart ze allemaal. Inmiddels bestaat haar collectie uit 54 startnummers, waarmee ze haar loopherinneringen levend houdt.

Faye haalt een dikke doorzichtige map tevoorschijn. Alle startnummers die ze droeg tijdens hardloopevenementen zitten keurig opgeborgen. Ze heeft ze geteld, 54 startnummers, verzameld in de afgelopen tien jaar. Zodra Faye de startnummers uit de map haalt, volgen de verhalen. Het blijkt een map vol herinneringen.

Faye weet nog precies wat het eerste startnummer was dat ze ooit opspeldde. Een startnummer van de Marikenloop, waar ze in 2012 voor het eerst aan deelnam. “Mijn zus heeft mij gestimuleerd om te beginnen met hardlopen. Samen deden we mee aan de 5 kilometer. Ik vond het spannend, omdat het de eerste keer was dat ik aan een hardloopevenement deelnam,” herinnert Faye zich.

Behalve spannend vond Faye het vooral heel leuk, dus al snel volgden meer evenementen. “Het liefst deed ik meerdere hardloopevenementen in één weekend, zo leuk vond ik het. Dan liep ik op zaterdag bijvoorbeeld de Zevenheuvelennacht en op zondag de Zevenheuvelenloop. Bij de Zandvoort Circuit Run heb ik een keer zelfs twee verschillende afstanden op één dag gelopen,” vertelt Faye. “Vooral de sfeer van hardloopevenementen en de gezelligheid met mijn hardloopmaatjes onderling vind ik leuk. Ook loop ik bij evenementen net wat makkelijker dan wanneer ik zelf een training doe. Dat je wordt aangemoedigd, dat motiveert.”

Faye 2

Internationale avonturen

De startnummers zijn inmiddels uitgespreid over de vloer van haar woonkamer. Faye bekijkt ze nog eens goed en wijst dan naar een rood startnummer waar met krijt haar naam op is geschreven. “Deze is van een 10 kilometer die ik liep in Nelson, Nieuw Zeeland. Als ik langere tijd op vakantie ben, vind ik het leuk om dat te combineren met een hardloopevenement,” vertelt Faye, die in 2019 enkele weken door Nieuw Zeeland reisde met haar gezin. “Ik ging op zoek naar een hardloopwedstrijd die in ons reisschema zou passen en kwam uit bij deze wedstrijd in Nelson.”

Het is niet het enige startnummer dat ze uit het buitenland heeft. Nummer 220 droeg ze bij de Pacific Whale Foundation Run op Hawaii, waar Faye een 10 kilometer liep: “De start was om 7:00 uur in de ochtend. Het startschot werd voorafgegaan door het Amerikaanse volkslied, dat zorgde voor een bijzondere sfeer. Het was een zware race, maar ik genoot van de route langs de kust en het uitzicht op zee,” vertelt Faye over haar avontuur op Hawaii.

Faye 3
Faye 7

Unieke exemplaren

Tussen al haar startnummers zitten ook enkele opvallende exemplaren, waaronder een startnummer in de vorm van een vlinder, afkomstig van de Marikenloop in 2017. En een startnummer in de vorm van een autoband, van de Zandvoort Circuit Run. “De startnummers vind ik leuk als herinnering, net als de medailles die je bij loopevenementen krijgt. Een bijzondere medaille kan me echt overhalen om aan een bepaald hardloopevenement mee te doen,” vertelt Faye. Dat geldt bijvoorbeeld voor haar deelname aan de Posbankloop in 2017, wat haar een medaille in de vorm van een tijger opleverde. “In het begin verzamelde ik ook alle hardloopshirts, maar dat werd teveel van het goede. Mijn kledingkast ontplofte.”

Een volgend evenement is nog niet gepland, vertelt Faye, terwijl ze de startnummers weer opbergt in haar map. “De laatste tijd doe ik vooral lokale loopjes. Dat kost minder tijd en is beter te combineren nu ik een gezin heb. Maar eigenlijk zou ik wel vaker aan hardloopevenementen in het buitenland willen deelnemen.”

Faye 11
Faye 15
Wedstrijd Motivatie Evenementen
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.