Evenementenorganisaties doneren massaal hardloopshirts aan zorgpersoneel

Bert Pessink Zaterdag, 4 april 2020
Evenementenorganisaties doneren massaal hardloopshirts aan zorgpersoneel
Verpleegkundigen en artsen maken momenteel overuren in de strijd tegen Covid-19, het coronavirus. Om besmetting te voorkomen doen zij hun werk in beschermende pakken die weinig luchtdoorlatend zijn. Door die zware en warme pakken is het prettig om daar een luchtig shirt onder te dragen. Die luchtige shirts die zo bekend zijn in de hardloopwereld worden nu door organisaties in groten getale verzameld en gedoneerd aan de ziekenhuizen. Organisaties waaronder de 4 Mijl van Groningen, Hilversum City Run, Triatlon Holten, de Halve van Texel en marathons Leiden, Amersfoort, Amsterdam en Enschede hebben inmiddels al meer dan 25.000 ademende sportshirts gedoneerd aan de medische zorg.

De Leiden Marathon heeft de afgelopen dagen al 750 shirts geschonken aan drie ziekenhuizen in Leiden, Leiderdorp en Den Haag. ‘We kregen een verzoek voor luchtige shirts van een chirurg van het IJsselland Ziekenhuis die bij onze Leiden Marathon als pacer fungeert. Toen zijn we gaan kijken wat er van de afgelopen jaren nog lag aan shirts. Het bleken er 750 te zijn die we inmiddels bij de drie ziekenhuizen hebben afgeleverd. Die shirts kunnen ze goed gebruiken bij het zware werk in de zwetende pakken’, aldus Tjeerd Scheffer namens de Leiden Marathon.

Ook de organisatie van de 4 Mijl van Groningen doneert zes dozen met hardloopshirts van voorgaande edities aan het zorgpersoneel van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Met dit gebaar geeft de 4 Mijl organisatie gehoor aan de oproep van het UMCG naar ademende kleding. De organisatie wil zeker nu graag iets terugdoen. Het UMCG loopt jaarlijks met meer dan 500 verpleegkundigen en artsen mee aan de 4 Mijl. ‘Aangezien we niet altijd tijd hebben om pauze te nemen en omdat het erg warm is in de beschermende kleding, is het fijn om een functioneel en comfortabel sportshirt van de 4 Mijl onder het isolatieshirt te dragen’, aldus Arend Stoelwinder, verpleegkundige op de IC in het UMCG.

Ook in Overijssel heeft er een inzameling plaatsgevonden. Oud schaatser Mark Tuitert deed via zijn sociale mediakanalen een oproep naar luchtige sportkleding voor de zorgmedewerkers. In zijn geboortedorp Holten is men hiermee meteen aan de slag gegaan. Hendri Markvoort: ‘We kregen via de schoonzus van Mark een verzoek of wij bij de Triathlon Holten en de Diepe Hel Holterbergloop nog shirts hadden liggen die we wilden doneren. We zijn meteen aan de slag gegaan en naast onze twee eigen evenementen, hebben we ook nog shirts van de Rijssense Bergloop en van de Enschede Marathon kunnen doneren aan het UMC in Amsterdam. In totaal hebben we 750 shirts kunnen brengen. Met een klein gebaar kunnen we nu iets heel moois doen.’

Wij roepen evenementenorganisaties op om hun hardloopshirts te doneren aan ziekenhuizen. Organisaties die hier ook aan mee willen werken kunnen hiervoor het beste contact opnemen met een ziekenhuis in de regio.

Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als speaker/infotainer sinds 1984 de stem van menig hardloopevenement in heel Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Dam tot Damloop, de Marikenloop, de Groet uit Schoorl Run, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Bovendien was hij speaker bij de EK Cross in 2005 in Tilburg en de EK Halve Marathon in 2016 in Amsterdam. Alle grote namen uit de wegatletiek passeerden in de afgelopen 30 jaar zijn microfoon.