Eliud Kipchoge: wanneer je écht gelooft in jezelf is er geen ruimte om te twijfelen

Woensdag, 19 september 2018
Eliud Kipchoge: wanneer je écht gelooft in jezelf is er geen ruimte om te twijfelen
Nog geen 48 uur na zijn wereldrecordrace verscheen de koning van de marathon op het hoofdkantoor van Nationale Nederlanden om de pers te woord te staan. En dat is uniek wanneer je bedenkt dat een atleet met de status van een popster er ook voor had kunnen kiezen om voor een grote zak geld in een populaire Amerikaanse talkshow te verschijnen. Het tekent de dankbaarheid en bescheidenheid van de kersverse recordhouder om act de presence te geven op notabene Prinsjesdag in Den Haag.

Het zegt ook iets over de zorgvuldigheid en professionaliteit waarmee zijn management en begeleiders steeds de juiste keuzes maken om een succes te maken van het commerciële runningteam waar Eliud Kipchoge onderdeel van uitmaakt. Het team bestaat amper anderhalf jaar, maar lijkt nu al de vruchten te plukken van het teameffect en de bereidheid van atleten, begeleiders en sponsoren, om constant te investeren in innovatie. Met Eliud als aanvoerder voorop.

Vastberaden, extreme geloof in eigen kunnen, nieuwsgierig zijn, zijn woorden die hem het beste omschrijven wanneer we met hem spreken. Of zoals Eliud zelf zegt: “No human is limited, that is my message to the world”. Het lijkt haast zijn religie om te leven naar deze slagzin die hij, in de vorm van een polsbandje, de hele marathon met zich meedroeg. En dat is precies de reden waarom hij de titel als filosoof toebedeeld krijgt van zijn collega-atleten. Hij weegt zijn woorden zorgvuldig, maar de woorden die hij gebruikt zijn inspirerend en overtuigend.

De één na de andere journalist daagde hem uit om een uitspraak te doen over wanneer hij weer een recordpoging zou gaan plannen, maar zichtbaar weinig onder de indruk antwoorde hij steeds hetzelfde: “het is amper 48 uur geleden dat ik een race heb gelopen, ik focus me volledig op mijn herstel en daarna maak ik wel weer nieuwe plannen met mijn coach. Wat de toekomst zal brengen weten we niet (What the future holds I don’t know..)”. Het lijkt niet te zijn aangeleerd - en dat bevestigd zijn begeleidend team ook – maar eerder een kenmerkende eigenschap die hij van nature heeft om niet verder te kijken dan het hier en nu. Wellicht is dat de reden waarom hij voor het publiek zo bedachtzaam en ontspannen overkomt en niet snel onder de indruk is en daarom deze dag voor interviews allemaal gerust over zich heen laat komen. En ongetwijfeld ook weer makkelijk van zich laat afglijden.

Eliud's 2:01:39

Eliud’s 2:01:39 op de marathon kwam natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Het zat er aan te komen, maar wanneer was onduidelijk. Net als dat hij in het midden laat wanneer de volgende recordpoging gepland staat. Als er een atleet is die het weer kan doen dan is hij het. Ondanks zijn leeftijd (34), is hij voorlopig de enige atleet die daar toe in staat zal zijn. “Er zijn opvolgers, maar die lopen nu nog geen marathons, aldus Jos Hermens”.

Met de marathonwetten valt niet te spotten. Het weer moet goed zijn en de tempomakers moeten ook in orde zijn, laat staan de fysieke voorbereiding. Eliud: “Mijn voorbereiding op de Berlijn Marathon is vlekkeloos verlopen, ik had daarom geen enkele reden om te twijfelen aan mijzelf. Het begint bovendien altijd met geloof en dan is er geen ruimte voor twijfel. Ik was ook om die reden niet zenuwachtig voor de race. Ik heb er ook niet slecht van geslapen. Ik slaap nooit slecht voor een wedstrijd”.

Ondanks de ‘valse start’ van een paar honderd atleten - het startpistool was nog niet afgegaan of de atleten waren al vertrokken - liet hij er geen gras over groeien en liep hij direct vanaf de start weg van zijn tegenstanders. Met een eerste supersnelle kilometer van 2 minuten en 43 seconden waren zijn intenties direct duidelijk. “De eerste kilometer ging inderdaad snel, maar is eigenlijk wel fijn, want dat werkt voor mij als een soort wake-up-call voor mijn lichaam. Ondanks de snelle eerste kilometer waren vooral mijn intenties om mij aan mijn raceplan te houden en halverwege door te komen in 61 minuten op de halve marathon. En dat lukte”.

Verder zonder hazen

Eerder dan de bedoeling vielen zijn hazen uit. “Natuurlijk was het jammer, maar ups en downs horen bij de sport. Ik wist dat ik een goede voorbereiding had gehad en prentte gedurende mijn race constant in dat ik er helemaal klaar voor was om het ook alleen verder te kunnen. Ik zag het dan ook meteen als een uitdaging om er zelf iets van te maken”. Na iets meer dan 25 kilometer begon Eliud Kipchoge aan een indrukwekkende solo. Dansend over het asfalt was er geen vermoeidheid te bespeuren, althans... “Het was natuurlijk echt niet makkelijk, denk ook niet dat er maar één kilometer is die makkelijk gaat wanneer je op een tempo loopt wat nog nooit iemand eerder gedaan heeft, maar gedurende de race was ik wel elke kilometer ervan overtuigd dat het mij zou gaan lukken. De omstandigheden waren ideaal, dus dit was dé dag om het te doen”.

Valentijn Trouw, manager van Eliud: “ Ondank dat Eliud geen wedstrijden of bepaalde testtrainingen nodig heeft om zijn vorm te bevestigen, heeft Breaking2h hem wel op mentaal vlak veel sterker gemaakt, wat een positieve invloed heeft gehad op zijn manier van denken. Tijdens Breaking2h kwam hij ruim een minuut sneller door dan twee dagen geleden in Berlijn, dus de halfweg doorkomen in 61 minuten was zo gezegd, en dat klinkt misschien raar, ‘bekend terrein’ voor hem”.

De reden voor zijn succes is niet alleen zijn talent om heel hard te lopen en zijn achtergrond als baanatleet, wat er voor zorgt dat hij gemakkelijk een hoge snelheid kan lopen, maar zijn karaktereigenschappen helpen ook erg mee.

Valentijn: “Je hebt atleten die zeggen dat ze gedisciplineerd moeten leven, maar hij is het in levende lijve. Hij hoeft dat niet te zeggen want hij is hét. Eliud is iemand die je nooit hoeft te motiveren, en dat is erg prettig werken”. “Vanuit zichzelf is hij erg geïnteresseerd in innovatie en wetenschap en dat maakt hem als Afrikaanse atleet enorm bijzonder. Zijn nieuwgierigheid is mede de reden voor zijn succes”, voegt Jos Hermens toe, die in zijn tijd als hardloper net zo vooruitstrevend was. “Je zult het misschien niet van hem verwachten, maar onlangs kwam hij met een tien-pagina’s dik rapport voor onze schoenensponsor terug met zijn persoonlijke bevindingen. Eliud is altijd op zoek naar beter.”

Bekijk hier een korte samenvatting van de race terug.

Marathon