Een marathon onder de 2 uur? Het kan (in theorie)

Zaterdag, 13 mei 2017
Een marathon onder de 2 uur? Het kan (in theorie)
Vorige week kwam Eliud Kipchoge 25 seconden te kort om de marathon onder de magische grens van 2 uur te lopen. Wetenschappers stellen nu dat een marathon in theorie zelfs in een officiële wedstrijd onder de twee uur gelopen kan worden. Dan zijn wel lichtere schoenen en meer samenwerking tussen de lopers nodig.

Kipchoge liep bij de dappere poging om de marathon onder de 2 uur te lopen 25 seconden te lang over de over de 42,195 kilometer. Drie onderzoekers hebben op basis van bestaande literatuur in de wetenschap gekeken waar er eventueel nog winst te behalen valt. Zij concluderen dat de marathon onder de 2 uur gelopen kan worden, zelfs als de lopers zich aan alle regels van de IAAF houden.

Frisse hazen

Bij de recordpoging op het circuit van Monza werden steeds nieuwe frisse hazen ingestroomd om de drie snelste lopers Kipchoge, Tadesse en Desisa te ondersteunen. Dat is tegen de officiële regels van de IAAF, daarom is het nieuwe record ook niet in de boeken gekomen.

Samenwerking

Samenwerking tussen de lopers mag wel en kan ook zeker schelen, want als ze uit de wind lopen scheelt dat energie. Vooral in het tweede deel van de marathon kan daar winst op geboekt worden. De onderzoekers rekenden uit dat er drie minuten sneller gelopen wordt als vier wereldtoppers achter elkaar lopen en de kopman elke drie minuten wisselt.

Nog lichtere schoen

Kipgchoge had al lichte schoenen van Nike die slechts 184 gram wogen, maar voor een snellere tijd moet het nog lichter. De onderzoekers hebben naar het officiële marathonrecord van Kimetto (2.02.57 uur) gekeken en de schoenen die hij daarbij droeg. Met een schoen die 100 gram minder weegt dan zijn 244-gram wegende schoenen, zou een hardloper in theorie ruim een minuut sneller kunnen zijn. Daarbij is het wel zo dat de schoen voldoende veerkracht en demping moet hebben.

Het ideale parcours

De onderzoekers hebben ook naar het ideale parcours gekeken voor een marathon onder de 2 uur. Een optimaal parcours is de eerste helft van vlak en de tweede helft loopt het af met de maximale toegestane 42 meter. Hierdoor zal de eindtijd ook bijna 30 seconden sneller zijn.

Bron: Topsporttopics.nl

Foto: Shutterstock

Marathon