Een jaar om niet snel te vergeten (of juist wel)

Lysanne Wilkens Woensdag, 30 december 2020
Een jaar om niet snel te vergeten (of juist wel)

Het was een bewogen jaar! Letterlijk, vanwege de vele kilometers die we gezamenlijk hebben afgelegd. En figuurlijk, door het coronavirus dat zijn stempel drukte op 2020. Een vrijwel lege evenementenkalender, het advies om zoveel mogelijk alleen op pad te gaan, en de anderhalve meter-regel die ook tijdens het hardlopen in acht gehouden dient te worden. 2020 is een jaar om niet snel te vergeten.

Een jaar geleden had je misschien verwacht dat je er nu anders bij zou zitten. Met een hoop nieuwe persoonlijke records en een nog grotere stapel hardloopmedailles bijvoorbeeld. Of je nu van plan was dit jaar een snelle marathon te lopen of voor het eerst de sfeer van een loopevenement wilde ervaren – de hardloopdoelen die je voor ogen had, heb je waarschijnlijk bij moeten stellen. Het coronavirus gooide roet in het eten van de fanatiekeling. Het draaide afgelopen jaar niet zozeer om snelle tijden en de concurrentiestrijd met anderen. Wat telde, was de liefde voor het hardlopen.

Gegrepen door het hardloopvirus

Juist in deze tijd, waarin de intrinsieke motivatie belangrijker lijkt dan ooit, wist het hardloopvirus meer en meer mensen van de bank af te krijgen. Een hoop mensen hebben afgelopen jaar de liefde voor het hardlopen (her)ontdekt. Of je nu loopt om een frisse neus te halen, je hoofd leeg te maken na een lange werkdag, of juist voor je conditie en een gezond lichaam. Zodra je eenmaal door het hardloopvirus gegrepen bent, is er geen weg meer terug.

In een jaar dat veel onzekerheden kende, konden we in ieder geval op één ding rekenen: onze hardloopschoenen. Die stonden dag en nacht voor ons klaar, wachtend op het moment dat de plicht zou roepen. Vroeg in de ochtend, of zodra de schemering viel. Of je nu een half uurtje ging of zonder plan vertrok. In de stad, in het bos of door de polder. Zonder je loopschoenen was je waarschijnlijk niet zo ver gekomen.

Hardlopen verbindt

Hoewel we de sport afgelopen jaar voornamelijk individueel hebben uitgeoefend, verbindt de liefde voor het lopen. Blijf elkaar daarom vooral groeten onderweg. Op afstand, zolang het nodig is. Gauw kunnen we ons hopelijk weer met honderden tegelijk – als sardientjes in een blik – opstellen in startvakken, trainen in groepen zoals we dat gewend waren, en onder luid gejuich van het publiek onze hardloopdoelen vervullen.

We wensen jullie een goed 2021!

Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.