Drie generaties (77, 50 en 25) samen op de atletiekbaan

Maandag, 24 februari 2020
Drie generaties (77, 50 en 25) samen op de atletiekbaan
Helmonder Pierre van Lierop (77) pakte twee jaar geleden het hardlopen weer op bij atletiekvereniging HAC. Hij stak met zijn enthousiasme dochter Carla (50) én kleindochter Mandy (25) aan. Alle drie volgden ze de cursus Start To Run. Een nieuwe ronde van de populaire hardloopcursus gaat in maart weer van start.

Hij verslond in zijn leven al heel wat kilometers, Pierre van Lierop. Hij liep halve en hele marathons en was drie keer per week bij de Helmondse atletiekclub (H.A.C.) in Stiphout op de atletiekbaan te vinden. “Maar toen ik een jaar of vijftig was, was de lol er ineens af.” Tot twee jaar geleden. Pierre wilde weer aan zijn conditie werken en besloot zich aan te melden voor een cursus Start to Run. Van die afslag heeft hij nooit spijt gehad. Integendeel. “Ik vind het hartstikke leuk! Door Start to Run heb ik het goed op kunnen bouwen allemaal.”

Ondanks dat Pierre een vaste groep heeft waarmee hij wekelijks een uur door de bossen loopt, gaat hij in maart weer meedoen aan een nieuwe ronde Start to Run. De reden? Zijn kleindochter Mandy is ook van de partij. Zij pakt het hardlopen weer op na een zwangerschap, vertelt ze. Voor Mandy is het de tweede keer dat ze de cursus gaat volgen. “Ik vind het heel erg leuk. Je bouwt het heel rustig op: je loopt eerst een minuut hard en dat wordt dan steeds verder uitgebreid. Dat ik nu samen met opa ga lopen vind ik heel grappig en gezellig. Dat kunnen er niet veel zeggen, dat ze met hun opa hardlopen, toch?! Nou, nog even zeven jaar volhouden hè opa, dan lopen er vier generaties bij de atletiekclub.”

Behalve Mandy werd ook Carla aangestoken door het enthousiasme van Pierre. “Net als ons pap heb ik bij H.A.C. getraind toen ik jong was. Toen hij Start to Run deed en zei dat het leuk was ben ik zaterdags ook meegegaan. Nou, dat ging niet zo soepel in het begin. Maar we hielden vol en gingen samen door naar het vervolg: vijf kilometer aan een stuk hardlopen en daarna ook nog naar de cursus voor tien kilometer.” Vader en dochter liepen samen de Beverloop. Carla: “En nou haal ik makkelijk de tien.” Ze raadt het dan ook iedereen aan. “Je wordt leniger, krijgt een goede conditie en valt ook nog eens kilo’s af. Dat krijg je er gratis bij. Sinds ik hardloop ben ik al dertien kilo kwijt. Daarnaast leer je de hele looptechniek, je bent lekker buiten en er zijn heel goede trainers.”

De drie generaties voelen zich op hun gemak bij H.A.C. “Je wordt hier altijd geaccepteerd zoals je bent.” Mandy: “Voor mensen die nooit gelopen hebben is dat heel fijn.”

Bij jou in de buurt

Op ruim 100 locaties in Nederland wordt een Yakult Start to Run cursus gegeven. Wil je een keer kennismaken met een groep? Kijk dan of er bij de locatie bij jou in de buurt een proeftraining wordt gegeven of ga gewoon naar de eerste training.

Bron: H.A.C. Helmond

Yakult Start to Run