De club van...Marlou Propst

Maandag, 24 juli 2017
De club van...Marlou Propst
Samen hardlopen is leuker! Dat kan heel goed bij de vele atletiekclubs en hardloopgroepen in Nederland. In de rubriek 'De club van...' nemen we een kijkje bij één van die clubs. Deze keer neemt blogster Marlou Propst ons mee naar haar club: AV Sprint in Breda.

Marlou Propst (28) is wereldreiziger en hardloopster. Die twee passies combineert ze op haar blog Lourunstheworld.com. Ze begon daar ongeveer vier jaar geleden mee toen ze een wereldreis van een half jaar naar Zuid-Oost Azië, Nieuw-Zeeland en Australië maakte. "Ik was daarvoor fanatiek aan het hardlopen: vijf keer in de week. Iedereen zei dat het hardlopen dan wel minder zou worden. Ik dacht: waarom eigenlijk?"

De wereld ontdekken op hardloopschoenen

Bij citytrips nam ze ook vaak haar hardloopschoenen mee om hardlopend de stad te ontdekken. Tijdens een lange reis wilde ze daarom ook blijven hardlopen. "Ik wilde op elke plek tijdens de reis ook een klein stukje hardlopen. Mijn blog begon zo als een reisdagboek voor het hardlopen op reis."

Bij de reizen die ze maakt, neemt ze nu nog steeds altijd haar hardloopschoenen mee. "Het is een perfecte manier om op je hardloopschoenen de stad of de omgeving te ontdekken. Nieuw Zeeland vind ik heel speciaal met de natuur. Daar heb ik ook op veel plekken hardgelopen. Maar Sydney en Melbourne zijn ook bijzondere steden om te gaan hardlopen." Kaapstad staat ook hoog op haar favorietenlijstje. "Daar heb ik met een heel fijn groepje locals mee mogen lopen. In augustus ga ik naar IJsland. Dat lijkt me ook zó mooi om hardlopend te ontdekken."

Marlou Propst in Lissabon.

Grootste atletiekclub van Nederland

Als Marlou niet in het buitenland is, traint ze bij haar club AV Sprint in Breda. "Ik ben twee jaar geleden naar Breda verhuisd en daar al vrij snel lid geworden bij AV Sprint. Daarvoor liep ik in Venlo bij Orion, dat was meer een recreatieve hardloopgroep." Bij AV Sprint zit ze ook gelijk bij de grootste atletiekvereniging van Nederland, waar ook toppers als Nadine Broersen trainen. "Ik vind het een erg gezellige vereniging. We blijven na de training ook altijd nog even hangen om wat te drinken. Bij AV Sprint heb je heel veel mogelijkheden: ik zit in een running team, die zijn wel prestatiegericht. Je hebt ook sprintteams, jeugdgroepen voor de kleintjes en recreatieve loopgroepen."

Elkaar opjutten

Twee keer per week traint ze met AV Sprint mee: op dinsdag op de atletiekbaan en op donderdag gaan ze vaak het bos in. "Ik vind het erg leuk dat je ook loopscholing krijgt. Dat doe ik als ik alleen loop niet. Daarnaast vind ik intervaltrainingen in een groep leuker. Je kunt elkaar opjutten en samen met mensen van jouw tempo lopen. Daardoor kun je nog meer uit jezelf halen dan je denkt. Samen kun je elkaar toch meer motiveren en oppeppen."

Diesel

Marlou is een duurloopster, maar interval vindt ze ook belangrijk om te doen. "Het wordt bij mij pas interessant bij afstanden langer dan 10 km. Ik loop wel korte afstanden omdat het goed voor mij is, maar bij de 100 metertjes verlies ik het altijd. Ik ben een echte diesel. Ik vind het ook fijn om lang op hetzelfde tempo door te kachelen."

Marlou Propst: "Samen kun je elkaar toch meer opppeppen als je intervaltraining doet."

Schema's voorgeschoteld

Het lopen bij AV Sprint brengt voor Marlou nog een voordeel mee: een goede trainster. "Ik vind het heel fijn dat je voorgeschoteld krijgt wat je moet doen. Daar hoef je niet over na denken, omdat de trainster dat al heeft gedaan. Je weet dat haar schema's goed zijn en dat je daar beter van wordt. De trainingen zijn ook afgestemd op piekwedstrijden in de regio zoals de Singelloop in Breda bijvoorbeeld. Daar doet bijna iedereen van onze club aan mee."

Vorig jaar liep ze haar marathondebuut bij de NN Marathon Rotterdam met allemaal clubgenoten van AV Sprint. "Echt heel gezellig om met elkaar te trainen en na afloop een biertje te drinken."

Clubblad

Marlou schrijft ook elk kwartaal voor het clubblad Sprint Magazine, dat niet onder doet voor veel hardloopmagazines. "In die columns schrijf ik over hardlopen op reis of een plek waar ik ben geweest. Mijn ervaringen uit het buitenland deel ik graag zodat anderen mensen ook de hardloopschoenen aantrekken om te zien wat voor moois de wereld allemaal te bieden heeft. Op je hardloopschoenen ontdek je de meest bijzondere plekjes. Met een toeristenbus met open dak had je die plekjes nooit gezien."

Lees meer avonturen van Marlou op haar blog Lourunstheworld. Meer info over haar club bij AV Sprint.

Op zoek naar een club bij jou in de buurt? Ga naar Hardlopen.nl/zoekeenclub

Clubs