De club van... Gerard Nijboer

Donderdag, 16 maart 2017
De club van... Gerard Nijboer
Samen hardlopen is leuker! Dat kan heel goed bij de vele atletiekclubs in Nederland. In de rubriek 'De club van' nemen we een kijkje bij de club van een bekende (oud)topatleet. Deze keer: AV Daventria 1906, de club van oud-marathonloper Gerard Nijboer.

Gerard Nijboer (1955) is een begrip in de hardloopwereld. Hij behaalde zilver op de Olympische Spelen van 1980 op de marathon en hij werd op diezelfde afstand in 1982 Europees kampioen. Hij won vier keer de marathon van Amsterdam. In 1980 verbrak hij daar in 2:09:01 uur het Nederlands record, dat pas in 2003 werd verbroken door Kamiel Maase. Tijdens zijn hele hardloopcarrière was Nijboer lid van de AV Daventria 1906 uit Deventer.

De club in de regio

Nijboer was 17 jaar toen hij bij AV Daventria 1906 binnenkwam. "Ik was daarvoor een beetje aan het voetballen. De laatste jaren had ik wel eens met school een hardloopwedstrijdje, maar dat stelde niet veel voor." Hij vertelt dat je in die tijd pas op atletiek ging als je wat wilde presteren. "Recreatief sporten bestond eigenlijk nog niet. Dat kwam goed uit: ik vond het lopen leuk. Je had toen ook geen keuze: bij een club of in je uppie, want er was niks. Als je het een beetje goed wilde doen dan moest je bij een club zijn. Dat is vandaag de dag gelukkig nog zo."

Geïnteresseerde trainer

AV Daventria 1906 stond in de regio hoog aangeschreven. "Het was de club in de regio. Er stond daar een hele goede trainer: Arend Karenbeld. Ik vond het daar geweldig: mensen van jouw niveau die je tegenkomt en met schema's werd je daar goed gecoacht. Vooral dat ik daar een trainer had die ook echt in mij geïnteresseerd was, dat heeft mij echt sterker gemaakt in die tijd", zegt Nijboer.

15 km heen en terug

In die tijd trainde hij een keer per week op de club. "De meeste training doe je toch voor je zelf. Ik had ook geen rijbewijs dus ging ik vanuit Raalte 15 km met de brommer naar Deventer." Met trainingsmaten sprak hij buiten die clubtraining ook af om samen te trainen. "Dan gingen we in de omgeving van Nijverdal en Holten de heuvels in."

Gerard Nijboer (rechts) met zijn trainer Arend Karenbeld en trainingsmaten.

Voor officiële trainingsuren

Als Nijboer en zijn trainingsmaten op de atletiekbaan van AV Daventria 1906 trainden, deden ze dat vaak voor de officiële trainingsuren. "Anders was het te druk op de baan. Je zocht ruimte op om goed geconcentreerd je snelheid te kunnen doen. Ik vond het wel een gezellige club: na afloop een kop koffie, soms een biertje. Je praatte wat na met mensen uit de hele club."

Niet ideale clublid

Nijboer geeft toe dat hij toch vooral kwam om te trainen. "Ik was in die tijd behoorlijk egocentrisch: ik kwam om te trainen. De combinatie van elke dag hardlopen naast studie en werk in de gezondheidszorg was al een hele kluif. Daarbij kwam ook dat ik vanaf mijn 21ste jaar buiten de regio woonde (Enschede en later Uffelte). Ik was niet het ideale clublid: ik stond niet achter de bar in de kantine en zat niet in werkgroepen die feitelijk de bloedomloop vormen van de Atletiekvereniging. Ik kwam om stevig te trainen. Ik had daar mijn focus op gezet." Nijboer bleef nog 10 jaar lid nadat hij al gestopt was met topsport. "Dat was ook een stukje dankbaarheid naar de club toe. Daar heb je naderhand pas oog voor."

Clubrecords

De naam Gerard Nijboer is nog altijd een begrip binnen AV Daventria 1906, zegt voorzitter Jeroen Oosterwegel. "Gerard Nijboer is nog steeds onze medaillewinnaar op de Olympische Spelen en Europees kampioen. Hij is echt een begrip bij ons." Ook een groot aantal clubrecords staan nog op zijn naam. Die gouden periode van de club kwam onlangs nog naar boven bij de opening van een nieuw stadskantoor in Deventer. "Wij hebben vanuit AV Daventria 1906 historische boeken en mooie foto's aangeboden. Die hangen nu ook in het stadskantoor als onderdeel van de geschiedenis van Deventer."

Jubileum

AV Daventria 1906 vierde vorig jaar haar 110-jarig jubileum. Dat werd groots gevierd, met een aantal jubilarissen, waaronder de trainer van Nijboer. "Arend Karenbeld was vorig 65 jaar lid van de vereniging. Die hebben we flink in het zonnetje gezet. Ik vind het mooi om te zien dat een vereniging toch mensen bij elkaar kan brengen. Ook mensen die al jaren in Groningen wonen, voelen zich toch nog betrokken."

Ambitie

Oosterwegel zegt dat binnen de club de afgelopen jaren wel de nodige verandering heeft plaatsgevonden. De club was van oudsher sinds 1906 een atletiek en voetbalclub, die voetbaltak is in 2001 samengegaan met een andere voetbalclub. "Daarna heeft de vereniging zich rustig ontwikkeld op breedtesport maar we hebben ook de ambitie om voor de regio Deventer talent weer de kans te geven. Daar zit ook groei in merken we. Afgelopen jaar hadden we weer twee Nederlands seniorenkampioenen, drie Nederlandse titels bij de jeugd en we hadden een atlete op de EK in Amsterdam en het WK jeugd afgevaardigd. Ons mannenteam werd winnaar van het NK korte cross en zowel ons dames als herenteam komen in de competitie uit in de 1e divisie. Dat geeft aan dat we op dat vlak weer aan de weg timmeren."

Club in de buurt?

Meer weten over clubs bij jou in de buurt?

Ga naar: www.hardlopen.nl/clubs

Foto header: AV Daventria 1906 / Janwillem Fotowonder

Clubs Marathon