De club van... Elsbeth Ciesluk

Woensdag, 8 november 2017
De club van... Elsbeth Ciesluk
Samen hardlopen is leuker! Dat kan heel goed bij de vele atletiekclubs en hardloopgroepen in Nederland. In de rubriek 'De club van...' nemen we een kijkje bij één van die clubs. Deze keer neemt Elsbeth Ciesluk ons mee naar haar club: Haag Atletiek in Den Haag.

Elsbeth Ciesluk (31) heeft al veel van Nederland gezien. Ze groeide op in Kampen en begon op haar achtste met hardlopen bij Atletico '73 in Gendringen. Bij de junioren specialiseerde ze zich daar op de 800 meter en liep ze ook op hoog niveau. Later verhuisde ze voor haar studie naar Zwolle en tijdens haar masteropleiding Fine Art naar Roosendaal.

Toen ze na haar masteropleiding naar Den Haag verhuisde, kwam ze naast de atletiekbaan van AV Sparta te wonen. "Ik dacht toen: ik moet gewoon weer op de baan gaan trainen. Als ik een atletiekbaan zie, dan voelt het toch een beetje als thuis."

Brede club

Uiteindelijk ging ze bij Haag Atletiek trainen omdat daar ook een Mila-groep (middellangeafstanden 800 t/m 3000 meter) trainde. Elsbeth noemt Haag Atletiek een brede club voor allerlei lopers en atleten. "Het is een grote club met in de breedte veel loopgroepen, maar ook groepen voor blind running en een groep voor lopers met een beperking. Er is ook veel aandacht voor talent bij de jeugd en junioren. Iedereen kan hier terecht."

Gezellig avondjes

Elsbeth komt bij Haag Atletiek vooral om te trainen op de baan. "Daar geniet ik het meest van. Je ziet op andere avonden dat de kantine heel lang open is. Dat zijn gezellige avondjes. Daar doe ik misschien iets minder aan mee." Bij clubwedstrijden die Haag Atletiek met vier andere Haagse clubs organiseert is diezelfde laagdrempelige sfeer voelbaar, merkt Elsbeth. "Daar doet iedereen aan mee, van de loopgroepen tot de wedstrijdgroepen. Dan leer je elkaar ook goed kennen."

Altijd in de wind

Als 800 en 1500 meter-specialist loopt Elsbeth het liefste op de atletiekbaan. "Als baanatleet wil je niet anders. Dat kun je toch het beste bij een club doen met een trainer. Dick Lam is de trainer van de MiLa-groep. Hij is echt de beste trainer ooit." Het samen lopen bij haar club vindt ze ook een groot voordeel in de trainingen. "Als je een programma van acht keer 1000 meter hebt dan is het natuurlijk superfijn als er iemand voor je loopt zodat je het vol kunt houden of om je uit de wind te houden. Bij ons train je namelijk altijd in de wind."

Naast de duinen

Voor Elsbeth staat hardlopen duidelijk op plek één. Ze traint ook acht keer per week, waarvan twee trainingen op de baan. Die gezamenlijke trainingen bij Haag Atletiek beginnen vaak met inlopen buiten de baan. "De baan ligt naast de duinen, dus als je 30 minuten moet inlopen kan dat perfect in een eindeloos duingebied."

Loopscholing

Daarna komt de warming-up met een beetje zwaaien met de armen en benen om alles los te maken. "Dan doen we wat krachtoefeningen, niet te veel want je wil niet aan een intervalprogramma beginnen als je al gesloopt bent. Vervolgens doen we looptechniek: skippings, triplings, in allerlei variaties over hekjes en met ballen. Die loopscholing vind ik ook zo fijn aan lopen bij een club. Dat is toch anders dan bij weggroepjes, of als je individueel traint."

Persoonlijk schema

Na die uitgebreide warming-up begint de intervaltraining. Bij de groep waar Elsbeth in traint heeft iedereen meestal een persoonlijk schema. "Dan loop je bijvoorbeeld 8 keer 1000 of 4 keer 400, dat is ook afhankelijk van de periode en de afstand waarvoor je traint. We lopen dan in wat kleinere subgroepjes."

Alleen op de baan

Dat is anders dan bij de loopgroepen, zegt ze. "Als baanatleet ben je meer op je eigen prestatie gericht. Ik loop mijn schema ook vaak alleen, maar je bent zeker niet alleen op de baan. Ik train ook wel eens echt in mijn eentje op de baan. Dan voelt de baan wat langer aan, maar het is ook heel erg rustgevend. Ik kan daar echt van genieten. Dat is ook Haag Atletiek, ik kan altijd op de baan terecht!"

Meetrainen?

Ook een keer meetrainen bij een club als Haag Atletiek? Ga dan naar de website van Haag Atletiek of zoek een club bij jou in de buurt.

Clubs