Clubs enthousiast over de Wie strik jij - veteractie

Woensdag, 6 november 2019
Clubs enthousiast over de Wie strik jij - veteractie
Uit onderzoek vanuit NOC*NSF blijkt dat mensen graag ‘aan de hand’ meegenomen worden richting een vereniging. Dit is binnen atletiek (en hardlopen) niet anders. Mensen worden liever geïntroduceerd aan de hand van een bestaand lid die hen wegwijs maakt, dan dat ze zelf kennis gaan maken bij een club.

Zet je deuren open!

Via hardlopen.nl (powered by Atletiekunie) hebben we in september clubs opgeroepen mee te doen met de actie: “Wie strik jij?”. Clubs plaatsten displays met blauwe “wie strik jij”-veters op de bar, hingen de poster op en maakten leden erop attent dat ze met de veters een buurman, buurvrouw, vriend of vriendin konden “strikken” om tijdens de Nationale Sportweek van 20 t/m 29 september mee te komen trainen op hun club.

#samenlopenisleuker

Met de actie richtten we ons vooral op hardlopers, omdat we weten dat er 2,4 miljoen mensen ongebonden hardlopen en hardlopen een van de drie meest beoefende sporten is. Wij zijn er nog steeds van overtuigd dat hardlopen bij de club het leukste is!

“Gestrikte deelnemer” aan het woord

Frank Overgoor is enthousiast over de actie. “Het was een leuke, vrijblijvende actie om eens mee te kijken bij een club. En vaak hebben mensen toch op een bepaalde manier even een zetje nodig om een drempel over te gaan. Daarbij heb ik er ook nog een paar mooie reserveveters aan overgehouden :-)” vertelt Frank. Hij heeft dit jaar met een clubje voor een triatlon getraind en is door één van zijn trainingsmaatjes gestrikt. Zij is al lid van ARGO Atletiek in Doetinchem en heeft Frank met een paar toffe blauwe veters overgehaald mee te gaan naar haar club. Begin december staat een hardloopwedstrijd van 15 kilometer gepland. Frank geeft aan dat hij het belangrijk vond hier wat specifieker voor te gaan trainen. Hij biecht op dat hij niet met de blauwe veters in zijn schoenen naar ARGO is gegaan maar dat desondanks de reacties positief waren. Hij werd goed ontvangen en iedereen was erg sociaal en geïnteresseerd.

Trainen bij een club biedt veel voordelen

Frank heeft al wel ervaring met het trainen bij een club. “Met fietsen train ik ook weleens bij een club, met hardlopen nog niet. Het bevalt me erg goed. Het is een gezellige sfeer, ik leer er afwisselender door te trainen, kan veel tips en informatie krijgen. En daarbij is het leuk om nieuwe mensen te leren kennen”.

Op de laatste vraag of de veteractie volgend jaar weer uitgezet moet worden en of hij dan ook iemand gaat strikken antwoordt Frank volmondig met “Ja!”

En wat vinden de clubs van de actie?

Bij AV Daventria 1906 uit Deventer hebben ze de trainers geïnformeerd en een stukje in de verenigingsnieuwsbrief geplaatst. Ze hadden twee displays (40 veters). Tijdens de sportweek zijn driekwart van de veters meegenomen en is er een handvol nieuwe mensen meegekomen.Wat Daventria betreft is het een leuk initiatief. Misschien dat ze volgend jaar zelf een soort introductietraining gaan houden om het nog laagdrempeliger te maken. Nadeel daarvan is wel dat het aantal aanwezigen daarbij vaak te laag is voor een aantrekkelijke training. Bij een volgende actie doen ze graag weer mee.

Hardloopgroep Runiversity uit Arnhem geeft aan dat ze zo’n 14 paar veters “versleten” hebben tijdens de actie. Enkele atleten hebben veters meegekregen om iemand mee te strikken en op de woensdag bij de loopgroep hebben ze de display op de bar gezet en de poster opgehangen. Tijdens de warming-up hebben ze de trainingsgroep over de actie geïnformeerd die twee dagen later inging. Qua opkomst aan nieuwe gezichten staat de teller op vier waarvan één no-show. Ze hebben er helaas (nog) geen nieuwe leden aan overgehouden. Via Instagram, Strava, eigen website en Facebook hebben ze de actie onder de aandacht gebracht. De slogan “Wie strik jij?” werd goed ontvangen. Kort en pakkend. Voor volgend jaar gaat Runiversity de actie zeker weer inzetten. Niet per se anders maar ze willen wel zorgen voor meer reuring. Tip: het zou leuk zijn als deelnemende verenigingen/groepen een plekje krijgen op hardlopen.nl.

Bij AV Nijkerk waren alle 40 veters na de eerste twee trainingsavonden al op! De leden vonden het een leuk idee, ze waren erg enthousiast. Helaas hebben ze maar twee "nieuwe" hardlopers in de week erna kunnen begroeten. De trainers zijn er van overtuigd dat het weer heeft meegespeeld in deze lage opkomst. Op de dinsdag en donderdag was het extreem slecht/nat weer. Daar kan niemand iets aan doen, maar komt de opkomst niet ten goede. De mensen van Nijkerk vonden het in ieder geval een erg leuk idee en hopen ook volgend jaar weer te kunnen meedoen aan de actie!

Heb je ook interesse in deelname aan de actie in 2020? Geef je clubnaam, jouw naam en je mailadres door en we houden je vrijblijvend op de hoogte van de actie. Ja, houd mij op de hoogte van de actie!

Foto hardloopschoenen: Frank Overgoor

Clubs