Bram Flierman (90) doet mee aan Yakult Start to Run

Bert Pessink Woensdag, 11 november 2020
Bram Flierman (90) doet mee aan Yakult Start to Run
© Ruud van Bragt

Yakult Start to Run is er voor iedereen. Binnen 7 weken leer je om 25 minuten aaneengesloten hard te lopen in je eigen tempo. In Best bij atletiekvereniging Generaal Michaëlis hebben ze deze editie wel een hele bijzondere deelnemer: Bram Flierman is zijn naam en hij is 90 jaar jong.

Flierman vertelt vol passie over zijn sportgeschiedenis die hij als jonge jongen begon met voetbal. Hij speelde meer dan 70 jaar terug in zijn toenmalige woonplaats Weesp tegen de Volewijckers, DWS en Ajax. ‘Toen ik een keer enorm onderuit getrapt ben met voetbal ben ik gestopt en lid geworden van atletiekvereniging GAC Hilversum, dat was in 1948. Ik was destijds goed op de 800 en 1500 meter, mijn allereerste wedstrijd won ik in 4.43 min. In Hilversum liepen we op een sintelbaan die elke winter weer kapotgereden werd door speedwaymotoren die daar ook hun wedstrijden reden. Bij GAC werd ik jeugdtrainer en later trainer voor volwassenen. Voor mijn werk moest ik naar Brabant verhuizen en daar geef ik nog steeds training aan drie groepen.

Het motto van Flierman is ‘blijf bewegen’ en hij geeft zelf natuurlijk het goede voorbeeld. Zo liep hij kortgeleden een 100 meter in de leeftijdscategorie boven de 85 jaar. Met zijn gelopen tijd stond hij meteen tweede op de nationale ranglijst. ‘Ik heb ergens nog een plannetje om nu ik 90 jaar ben nog een keer een echte 100 meter wedstrijd te lopen. In die leeftijdscategorie staat nog geen 100 meter tijd en dat zou dan een meteen een nationaal record zijn.

Hoewel hij in zijn leven al heel wat meters gelopen heeft doet Bram Flierman ook mee met Yakult Start to Run en is hij elke donderdag om half 8 op de atletiekbaan te vinden. ‘Bewegen is voor eenieder, maar zeker in deze tijd, heel belangrijk en het is bovendien heel leuk om mee te doen. Ik wil laten zien dat als je iets wilt, het ook kan. Als gevolg van de pandemie heb ik wel minder met mijn eigen groepen kunnen trainen en is mijn conditie nog niet zo goed. Daardoor valt het me af en toe wel zwaar. Yakult Start to Run bij Generaal Michaëlis gaat gewoon door, maar wel volgens strikte regels. Zo lopen we met maximaal twee personen op gepaste afstand van elkaar. Na de warming-up lopen de deelnemers aan de loopcursus een eigen route. Na afloop strekken we wat tegen de hekken van de atletiekbaan en hebben we er 6 kilometer opzitten. Dan ben ik om half negen weer thuis. Laatst moest iedereen als test een 3 kilometer lopen, dat ging behoorlijk goed, ik liep 23.08 min.’

Als alles meezit wil ik aan het einde van de cursus 5 kilometer kunnen lopen.

Bram Flierman

Naast de training op donderdag loopt Flierman ook op zondag nog in de bossen. ‘Daar loop ik op mijn zelf bedachte training van afwisselend wandelen en hardlopen. Ik ervaar het lopen als iets heel positief maar ik mis momenteel wel de gezelligheid die we normaal in een groep en in het clubhuis hebben.'

Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als speaker/infotainer sinds 1984 de stem van menig hardloopevenement in heel Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Dam tot Damloop, de Marikenloop, de Groet uit Schoorl Run, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Bovendien was hij speaker bij de EK Cross in 2005 in Tilburg en de EK Halve Marathon in 2016 in Amsterdam. Alle grote namen uit de wegatletiek passeerden in de afgelopen 30 jaar zijn microfoon.