Blog Jack: het loopvirus heeft toegeslagen

Zondag, 26 maart 2017
Blog Jack: het loopvirus heeft toegeslagen
Jack Kok (50) uit Enschede vond vorig jaar met Start to Run een manier om met hardlopen weer fit te worden. In zijn eerste blog voor Hardlopen.nl schrijft hij over hoe dat begin hem verging.

Ik heb een aantal jaren geleden al vaker hardgelopen, maar na een wedstrijdje stopte ik iedere keer weer . Ik kon het maar niet leuk vinden. Toch wilde ik iets aan mijn conditie doen: er moeten wat kilo’s af. Mijn buurman had in april meegedaan aan Start to Run en was daar erg enthousiast over. Ik had daarom de stoute loopschoenen maar aangetrokken en ben gaan kijken of ik het in clubverband wel leuk kan gaan vinden en vol kan houden.

Eén doel

Op 10 september word ik bij het clubgebouw van AC Tion in Enschede welkom geheten door trainers Enith en Hennie en word ik voorgesteld aan alle medelopers. De groep is divers qua niveaus: sommigen hebben al een hele of halve marathon gelopen anderen een paar kilometer of nog nooit. Maar allemaal hebben we één doel: over 7 weken 25 minuten achter elkaar hardlopen. Het lijkt bijna onmogelijk, maar we zullen het meemaken.

Koffie met zelfgebakken cake

We beginnen met een warming up, een rondje wandelen en een paar keer een minuut dribbelen met wandelen tussendoor. Ach, best te doen denk ik. Het is gezellig en daardoor ook goed vol te houden. Over zes weken 25 minuten: het is bijna niet voor te stellen. Na de eerste training gaan we nog even gezellig nazitten met koffie en zelfgebakken cake. Dat hebben we wel verdiend.

Groepsapp voor motivatie

Trainster Enith maakt een groepsapp aan, waarin we elkaar van de trainingen op de hoogte houden en waarin we elkaar motiveren. Op dinsdag kunnen we op de baan meetrainen, donderdags kunnen we eventueel zelf weer trainen. Daarna zijn we 5 zaterdagen iedere keer weer om 9 uur bij de club. Na anderhalf uur verbazen we ons dat we weer meer hebben gelopen dan de vorige keer. We sluiten steeds af met een high five voor elkaar en we zijn trots op elkaar dat we de training weer hebben volbracht. Helaas zijn er twee van ons gestopt, maar de rest zit mooi op schema.

De grote test

22 oktober is het zover: de finale! Iedereen is fris en fruitig , uitgeslapen en op tijd in de kantine. We zijn helemaal klaar voor de laatste test: 25 minuten achter elkaar hardlopen. We lopen en dribbelen naar het Wesselerbrinkpark en daar is het: GO! Hennie gaat voorop met de fiets om ons de juiste kant op te sturen. Enith volgt met de groep in een lekker tempo. De eerste 10 minuten vliegen al kletsend voorbij en voor we het weten was de tijd voorbij. Iedereen heeft 25 minuten hard gelopen, zonder problemen. Chapeau!

Het 'echte' werk

We lopen terug naar de kantine voor een welverdiende kop koffie en een heerlijke appeltaart met noten. We krijgen allemaal een Start-to-Run certificaat en we zijn trots. Nu begint het ‘echte’ werk: we zetten door! Zaterdag 29 oktober hebben we als groep meegelopen met de duurloop door de Buurse Heide. Dat was weer een supermooie route met koeien op ons pad en af en toe een vlaai. Hiervoor hebben we zeven weken hard getraind. Hardlopen kan dus toch leuk zijn!

Meer hardloopplannen

Inmiddels ben ik weer een paar maanden verder, 15 kilo lichter en nog steeds super enthousiast. Op dinsdag en donderdag train ik bij de club en op zaterdagochtend doe ik samen met mijn hardloopmaatjes een lekkere duurloop van anderhalf uur in het buitengebied van Enschede. Inmiddels heb ik ook al drie wedstrijdjes van 5km gelopen. De aankomende weken staan Haaksbergen (5 mijl), Hengelo (10km) en Marathon Enschede (10km) op het programma. Mijn doel 10 km binnen een uur.

Ik heb nog meer hardloopplannen, want ik heb mij inmiddels ook ingeschreven voor de AsRensop in Zwolle eind juni en de Landgoed Twente Marathon, een duo-marathon die ik samen met mijn broer ga lopen. Het hardloopvirus heeft dus toegeslagen!

Beginner