Blinde hardloper loopt New York City Marathon met slimme app

Vrijdag, 3 november 2017
Blinde hardloper loopt New York City Marathon met slimme app
Zondag is de New York City Marathon. Tussen de ruim 50.000 deelnemers staat ook Simon Wheatcroft, een blinde hardloper die met behulp van slimme technologie over het parcours door New York zal worden geleid.

De Brit Simon Wheatcroft heeft een oogziekte, waardoor hij sinds zijn 17e blind is. Dat weerhoudt hem niet om te gaan hardlopen. Zondag start hij de New York City Marathon zonder buddy, maar met een speciale app die hem waarschuwt voor obstakels.

Met trillingen

De technologie die Wheatcroft gebruikt heet Wayband. Het bestaat uit een armband die GPS gebruikt. Met kleine trillingen wijst de armband hem naar links of rechts. De armband staat in contact met zijn smartphone en een andere sensor die hem waarschuwen voor obstakels als drempels, stoepjes en takken.

Ongelukken

Wheatcroft heeft zelf ook meegeholpen bij het ontwikkelen van de app. Dat ging letterlijk met veel vallen en opstaan. "Als je niet kunt zien waar je loopt dan moet je er vanuit gaan dat de omgeving waar je loopt constant is. Dat zorgde in mijn geval dat ik tegen een stilstaande auto midden op de weg aan liep", vertelt Wheatcroft in een tv-interview op ITV.

Anderen helpen

Hij hoopt dat deze technologie ook andere blinden en slechtzienden kan helpen. "Ik doe dit niet om zo de eerste te kunnen zijn die dit kan gebruiken. Ik ben vooral geïnteresseerd in het zorgen dat deze technologie voor iedereen beschikbaar komt."

Bekijk deze korte video om te zien hoe Simon Wheatcroft meehielp bij de ontwikkeling van de app:

Bron: ITV.com

Marathon Apps