“Bij blinde hardlopers en hun buddy gaat het om vertrouwen"

Zaterdag, 28 januari 2017
“Bij blinde hardlopers en hun buddy gaat het om vertrouwen"
Blindheid of slechtziendheid hoeft geen beperking te zijn om te gaan hardlopen. Dat is ook waar de Stichting Running Blind zich voor inzet: meer blinde of slechtziende mensen aan het sporten krijgen. Veel van deze hardlopers lopen met een ‘buddy’, die de blinde of slechtziende loper begeleidt. Voor beginnende duo’s heeft Running Blind nu een aantal filmpjes gemaakt. Jan Wapenaar: “Het zijn echt doe-het-zelf-instructievideo’s waar je zelf mee aan de slag kunt.”

Stichting Running Blind zet zich al bijna tien jaar in om blinden of slechtzienden aan het wandelen, nordic walken of hardlopen te krijgen. “Ons uitgangspunt daarbij is: gewoon wat gewoon kan en speciaal wat speciaal moet. Daarom zijn de meeste afdelingen van Running Blind ook aangesloten bij een vereniging. Zodat ze wel geïntegreerd zijn in de sport zelf.”

Roparun

Een ander doel van Running Blind is om geld in te zamelen voor (andere) goede doelen. “Wij doen bijvoorbeeld ook mee met een groep van acht slechtzienden aan de Roparun: van Hamburg naar Rotterdam. Die opbrengst gaat dan naar mensen met kanker. Onze publiciteit willen we ook inzetten om goede doelen te helpen.”

Filmpjes

Running Blind organiseert zelf ook evenementen om geld in te zamelen voor de eigen acties. “De opbrengst van de Drie Bergenloop hebben we bijvoorbeeld gestoken in het maken van nieuwe instructievideo’s voor buddy’s en lopers.” Deze filmpjes zijn vooral bedoeld voor buddy’s en slechtziende lopers die net beginnen. “Wij hebben nu acht afdelingen van Running Blind in Nederland, maar in Drenthe bijvoorbeeld nog niet. Dan kun je daar nu met behulp van die filmpjes een plan uitzetten als duo. Met die filmpjes is het een soort doe-het-zelf instructie.”

Wat komt er bij kijken?

Wapenaar vertelt dat het belangrijk is dat je goede afspraken maakt als blinde loper en buddy. “Je gaat eerst kennis maken met elkaar. Het begint ook met vertrouwen tussen de loper en de buddy. Dat moet ook groeien. Ga eerst eens praten, of ga eens wandelen met elkaar. Vertel dan als buddy welke route je gaat lopen en wat je dan allemaal tegenkomt.”

Duidelijke commando’s

Daarna kun je afspraken maken over hoe de loper begeleid wil worden door de buddy. “Vind je het prettig om aangeraakt te worden of juist niet, of wil je in je hand geknepen worden? Je moet duidelijke afspraken maken over de commando’s. Wat wij adviseren bij stoepjes is dat je zegt dat er binnen zoveel meter een stoepje komt en vlak daarvoor: ‘Stoepje in 3-2-1. Nu’”

Wedstrijden

Bij wedstrijden komen weer andere zaken kijken. Daarom gaan een aantal van de filmpjes voor de meer gevorderde duo’s over wedstrijden. “Dan loop je in een massa en daar kun je als buddy ook het overzicht verliezen. Die filmpjes hebben we ook gemaakt om die ervaring te delen. Het enige wat de loper moet doen is luisteren naar de commando’s. Dan moet je wel het vertrouwen hebben.”

Gezocht

Lijkt het je leuk om als buddy te lopen? Of ben je juist op zoek naar een buddy? Op de website van Running Blind kun je op de pagina gezocht in contact komen met lopers en buddy’s. “Als je een keer wil ervaren hoe het is om als blinde of slechtziende te lopen dan kunnen we daar ook bij helpen via onze afdelingen. We hebben speciale brillen waarmee je weinig tot niks ziet. Dat is echt een vreemde gewaarwording.”

Bekijk alle filmpjes bij Running Blind.

Foto's: Jan Wapenaar / Running Blind