Bergop hardlopen, de specialiteit van Jasper Boot

Lysanne
Lysanne Wilkens Woensdag, 8 februari 2023
Bergop hardlopen, de specialiteit van Jasper Boot

Mountain Running is een hardloopvariant waarbij je vooral bergop loopt. Jasper Boot (29) ontdekte zijn talent hiervoor tijdens een vakantie in Oostenrijk. In november stond hij aan de startlijn van het WK Mountain Running in Thailand en ook voor dit jaar heeft de bergloper ambitieuze plannen.

Tijdens een vakantie in Oostenrijk maakte Jasper Boot 3,5 jaar geleden kennis met de wereld van het berglopen. Getipt over een wedstrijd up-hill running besloot hij een poging te wagen. “Ik was er toch, dus waarom ook niet? Het waren 1300 hoogtemeters, dat leek me een mooie uitdaging.”

Ondanks het gebrek aan specifieke voorbereiding, eindigde Boot in zijn eerste uphill race op een zesde plek. Hij bleek talent te hebben voor het bergop lopen. Boot was tot die tijd vooral actief als baan- en wegatleet, maar die eerste ervaring Mountain Running smaakte naar meer. “Voor bergop lopen heb je veel kracht nodig, dat is mijn sterke punt. Het is afzien, maar op een andere manier dan bij baan- en wegwedstrijden,” vertelt Boot. “Wat ik ook leuk vind, is dat het om klassering draait en niet om tijd. Bovendien zijn de kaarten compleet anders geschud bij bergwedstrijden. Mensen die op vlak terrein goed presteren, vallen op een berg soms compleet stil.”

Thumbnail PHOTO 2022 08 28 14 35 44 Boot eindigt 2e in Kitzbühel

Zoeken naar hoogtemeters

Mountain Running is verwant aan trail running, maar het parcours is vaak technischer en het hoogteprofiel uitdagender. Afstanden variëren grofweg van 8 tot 12 kilometer en er wordt onderscheid gemaakt tussen uphill en uphill & downhill races. Wat dat betreft is Nederland niet de ideale omgeving om te trainen. Toch weet Boot zijn weg te vinden. “In het weekend probeer ik zoveel mogelijk heuvelachtig terrein op te zoeken. Ik train vaak op de Utrechtse Heuvelrug, daar kan ik redelijk wat hoogtemeters maken. Mijn ouders wonen in Zuid-Limburg, dus ook daar train ik regelmatig. Het is natuurlijk niet te vergelijken met echte bergen, maar mijn lichaam went wel aan het heuvelop lopen.” Hoewel Boot voornamelijk in Nederland traint, is hij voor wedstrijden wel genoodzaakt om naar het buitenland af te reizen. “Ik hoef niet altijd ver weg, in de Ardennen heb je ook wedstrijden Mountain Running. Maar voor het serieuze werk ga ik richting de Alpen.”

6363fa43471c334c811f67f3 Openingsceremonie van het WK Mountain Running
RMAV0003 original Rotterdam Marathon 1/4

WK Mountain Running

Vorig jaar november mocht Boot Nederland vertegenwoordigen bij het WK Berglopen in Chiang Mai, Thailand. Hij had zich in de kijker gespeeld bij Aart Bakker door een paar maanden eerder in Kitzbühel de Oostenrijks kampioen Manuel Innerhofer te verslaan én vlak achter de Keniaanse Philemon Ombogo Kiriago (nummer 2 op de Wereldranglijst) te finishen.

Boot zou zowel deelnemen aan de uphill race en de uphill & downhill race. “Mijn focus lag vooral op de uphill race. Daar ben ik het beste in. Mijn ambitie was om in de top-10 te eindigen. Ik zat lekker in de wedstrijd en kon steeds meer mensen passeren. Na 5 kilometer ging het mis, ik gleed van een rots toen ik een andere atleet wilde inhalen. Met een brancard ben ik opgehaald en naar het ziekenhuis gebracht. Ik had veel last van mijn enkel, maar ben daar gelukkig goed van hersteld. Natuurlijk baal ik, want ik ging met een bepaalde doelstelling en verwachting naar Thailand. Maar het hoort erbij. En ik heb geluk gehad dat het parcours door de jungle liep, ik had ook in een ravijn kunnen vallen.”

Dit jaar hoopt Boot op een herkansing tijdens het WK Mountain Running, dat in juni in Oostenrijk plaatsvindt. Of hij opnieuw geselecteerd wordt, is nog even afwachten. “Tot die tijd heb ik in ieder geval wat wedstrijden uitgezocht ter voorbereiding, waaronder de Golden Trail Series.”

Motivatie Trailrun
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.