Begonnen op latere leeftijd met hardlopen: portret Thijs

Woensdag, 30 oktober 2019
Begonnen op latere leeftijd met hardlopen: portret Thijs
Online marketing en business coach Thijs van Halewijn (58 jaar) was op zijn vijftigste te zwaar en had een te hoge bloeddruk. Hij gooide het roer om, ging gezonder leven en begon met hardlopen. Binnen enkele maanden viel hij 9 kilo af en was zijn bloeddruk gedaald naar een gezond niveau. Met hardlopen is hij nooit meer gestopt. In januari loopt hij zijn eerste halve marathon.

Thijs: ‘Ik heb vroeger wel gesport, maar hoe ouder ik werd, hoe meer dat verslofte. Ik wilde weer beginnen met sporten, ook voor mijn gezondheid, dus toen ik langs de lijn stond bij een voetbalwedstrijd van mijn zoon en een andere vader vertelde over Start to Run, was ik wel geïnteresseerd. Hij stuurde mij de mp3’s met alle lessen erop en ik ben begonnen met hardlopen. Ik vond het meteen leuk. Start to Run zijn 28 lessen waarmee je traint om uiteindelijk een half uur te kunnen hardlopen. De Belgische Evy Gruyaert coacht je, afgewisseld met muziek. Op die manier bouw je het hardlopen heel laagdrempelig en langzaam op. Ik vond het heel goed te doen en deed ook rustig aan. Als ik vond dat ik nog niet helemaal toe was aan een volgende les, deed ik er gewoon eentje over.

Toen ik klaar was met Start to Run ben ik gaan trainen om 10 tot 12 kilometer te kunnen hardlopen. Daarbij lag mijn focus echt op de afstand en niet op de snelheid. Die volgorde kan ik iedere starter aanraden: eerst de afstand en daarna pas kijken of je met intervallen er wat meer tempo in kan krijgen. Je hebt eerst die basis nodig om een afstand te kunnen volhouden. In het begin deed ik niet veel wedstrijden, maar de Zevenheuvelenloop stond al snel hoog op mijn lijst. Ik kom zelf uit Nijmegen, dus het leek mij geweldig om de omgeving die ik zo goed ken uit mijn jeugd hardlopend te doen.

In 2012 stond ik aan de start. Dat was fantastisch en bijna emotioneel. De prachtige bossen, die grote rennende massa mensen om je heen: het was een enorme happening. Helaas was ik wat minder fit vanwege een verkoudheid. Dit jaar sta ik weer aan de start. Mijn doel is om deze keer met meer plezier en gemak te lopen.

Mijn leeftijd heeft mij nooit tegengehouden om te gaan hardlopen, maar soms denk ik wel: kan ik nog wel een fatsoenlijke tijd lopen? Ben ik op deze leeftijd nog wel in staat om echt weer iets op te bouwen? Wat dat betreft ben ik verrast dat ik nog zoveel progressie kan maken. Je lichaam kan veel meer dan je denkt. Als je wat ouder bent en niet veel hebt gesport, of een periode niet hebt gesport, dan ga je jezelf inbeelden dat je niet veel meer kan bereiken. Maar dat is onzin. Je lichaam is nog verrassend flexibel. Het vergt echter wel wat meer geduld. Het kost op oudere leeftijd gewoon wat meer tijd om het hardlopen op te bouwen. Gun jezelf ook die tijd en ga het in ieder geval niet forceren.

Start to Run is een hele goede om rustig mee op te bouwen of sluit jezelf aan bij een loopclub. De begeleiding bij het lopen en vooral ook de opbouw van het lopen, is heel waardevol. Ik ben nog lang niet klaar met hardlopen. Ik voel me fit, ik heb er plezier in en ik ben trots dat ik het toch maar allemaal doe. In januari loop ik mijn eerste halve marathon. Als je 15 kilometer kan lopen, moet 21 ook lukken, toch? Ik zit op dit moment in ieder geval nog niet aan mijn plafond.’

Zoveel hardlopers, zoveel verhalen. Iedere maand lees je op hardlopen.nl interviews met hardlopers met een bijzonder verhaal. Vandaag drie verhalen van hardlopers die op latere leeftijd zijn begonnen met hardlopen. Hun advies? Laat je in ieder geval niet door je leeftijd weerhouden.

(Fotografie: Marjolein van Damme)