Begonnen op latere leeftijd met hardlopen: portret Arja

Woensdag, 30 oktober 2019
Begonnen op latere leeftijd met hardlopen: portret Arja
Arja van Beveren (62 jaar) had nog nooit hardgelopen of überhaupt gesport. Vier jaar geleden begon ze met hardlopen om wat fitter te worden. Sindsdien heeft ze de smaak te pakken en behaalt ze het ene na het andere doel.

Arja: ‘Een van mijn dochters was begonnen met ‘hardlopen met Evy’, een hardloopcursus die je via je telefoon, zelf kan doen. Ik had nog nooit gesport, maar ik had nu wat kleine gezondheidsklachten en zocht een manier om wat fitter te worden. Hardlopen met Evy is heel laagdrempelig. Je hebt er weinig voor nodig. Schoenen aan, telefoon mee en je kan beginnen. Ik had nooit gedacht dat ik dat zou kunnen, maar na 3 maanden kon ik een half uur lopen.

Een collega van mij zat bij een atletiekvereniging en vroeg mij een keer mee. Toen ben ik daar begonnen met een beginnerscursus. Dat ging meteen redelijk goed. Het kostte mij eigenlijk niet eens zoveel inspanning. Ook de eerste wedstrijd - een 5 kilometer georganiseerd door de vereniging - ging van een leien dakje. Ik merkte dat hardlopen mij best goed af ging en dat smaakte naar meer. Ik ben dan wel een van de ouderen van de groep, maar ik kan prima meekomen. Als we een estafette doen, dan loop ik toch nog best wel een goede tijd. Dat verbaast me wel. Mensen zeggen dan: je hebt zeker vroeger gesport? Maar nee. Ik heb vroeger helemaal niet gesport. Ik was zelfs helemaal niet zo sportief, maar ik vind het hardlopen nu toch wel echt heel leuk. Ik vind het leuk om mezelf uit te dagen in de tijd en de afstanden.

Eerst dacht ik: ik ga niet verder dan 10 kilometer lopen. Maar als je dan vaker een 10 kilometer hebt gedaan, dan denk je: ik kan eigenlijk nog best wel wat verder. In november ga ik mijn eerste halve marathon in Gouda lopen. En in december loop ik voor de tweede keer de Bruggenloop in Rotterdam. Vorig jaar wilde ik die gewoon uitlopen, maar nu hoop ik hem wat sneller te doen. Ik train nu 2 avonden in de week en sinds kort ook op zaterdagochtend, dan trainen we de wat langere afstanden. Allemaal bij sportclub Reeuwijk. Ik vind het leuk om in groepsverband te lopen, omdat het je echt uitdaagt. Als je alleen loopt ben je toch sneller geneigd om even wat langzamer te gaan en dat heb je niet in een groep. Als je dan allemaal een bepaald tempo loopt, dan loop je wel mee. Ook motiveert zo’n groep om iedere keer weer te komen trainen. Ook als het buiten slecht weer is. Ik kan wat dat betreft iedereen die wil lopen aanraden om zich aan te sluiten bij een vereniging of een hardloopgroep. Ik beleef heel veel plezier aan het hardlopen en het geeft een tevreden gevoel als ik iets uitloop of toch weer een keer een stuk verder heb gelopen, of net iets harder. Je leeftijd is daarin eigenlijk niet belangrijk. Als het nog lekker gaat en je kan het doen, waarom dan niet? Mensen worden tegenwoordig ouder en je wilt toch fit blijven. Hardlopen is daar een hele laagdrempelige manier voor. Schoenen aan en gaan. Ik zou het gewoon proberen. Ik had ook geen sportervaring. Laat je in ieder geval niet door je leeftijd weerhouden.’

Zoveel hardlopers, zoveel verhalen. Iedere maand lees je op hardlopen.nl interviews met hardlopers met een bijzonder verhaal. Vandaag drie verhalen van hardlopers die op latere leeftijd zijn begonnen met hardlopen. Hun advies? Laat je in ieder geval niet door je leeftijd weerhouden.

(Fotografie: Marjolein van Damme)