Bart van Nunen: "Hoe meer kilometers hoe beter"

Zaterdag, 18 maart 2017
Bart van Nunen: "Hoe meer kilometers hoe beter"
Zondag is het NK halve marathon in Nijmegen. Voor Bart van Nunen (21) is dit een belangrijk piekmoment. Hij droomt ervan om marathons te lopen: "Hoe meer kilometers hoe beter." Als hij in een week meer kilometers kan lopen, is hij blijer en voelt hij zich beter.

De laatste twee, drie maanden gaat het goed met Bart van Nunen. “Ik voel me sterker en fitter dan vorig jaar en ben er helemaal klaar voor." Aankomende zondag 19 maart staat namelijk de NK Halve Marathon op het programma, tijdens de Stevensloop in Nijmegen. Voor Bart moet dit één van zijn twee piekmomenten worden.

Belastbaarheid

Een maand of vijf geleden was hij nog wat aan het kwakkelen en had hij moeite met zijn belastbaarheid. Dat is de mate waarop je beroep kunt doen op je lijf: hoe ver je je lijf kunt pushen in trainingen. Dat bepaalt namelijk hoe veel beter je wordt. Wanneer je tien trainingen in de week loopt, kost dit kracht. Bij een lage belastbaarheid kunnen je pezen, je spieren en je gewrichten het dan niet aan. Om weer sterker te worden deed Bart twee extra krachttrainingen in de week.

Turnen

Als klein jongetje was Bart onhandig en slungelig. Hij ging daarom op turnen om beter met zijn lijf om te kunnen gaan, maar op zijn negende stopte hij daar al mee. Een advertentie in de krant van de lokale atletiekvereniging trok meer zijn aandacht. Hardlopen was leuk. Hij begon prijzen te winnen en wilde graag nog harder werken, waardoor hij nóg meer prijzen won en dus steeds harder wilde werken. Daar haalde hij ook zijn motivatie vandaan.

Tokio

Over zijn droom hoeft hij niet lang na te denken. Die liggen op de marathon, "de afstand die het meest pijn doet". Hoe snel hij die droom kan verwezenlijken kost hem meer bedenktijd. Het liefste al in 2020 bij de Olympische Spelen in Tokio. "Als dat in een tijd onder de twee uur en tien minuten kunnen zou dat helemaal zijn!" Hij heeft daarom ook veel respect voor Michel Butter, die deze grens al passseerde, en de Zwitser Viktor Röthlin: "Zijn PR van 2:07,23 is ontzettend knap voor een westerling."

Overleven

In een halve marathon moet je diep en lang doorrammen, weet Bart. Vorig jaar in Berlijn had hij een zware dag. Onderweg hield hij bij wat zijn tijden en doorkomsten waren. Daardoor wist hij al dat hij te kort kwam voor de EK limiet waar hij voor ging. "Je voelt het wegglippen, maar je moet die laatste kilometers overleven." In Amsterdam op de EK was het niet veel anders. De warmte en het parcours maakte het een loodzware strijd. Al had hij wel kippenvel onder de tunnel van het Rijksmuseum. “Wat een kabaal, ik heb de laatste meters vol gesprint."

Geluksonderbroek

Dit weekend gaat hij er volledig voor. “Met dit sterke deelnemersveld wordt het lastig maar niet onmogelijk. Ik wil winnen... op z’n minst een podiumplek anders ben ik niet tevreden.” Zijn persoonlijk record van 1:03,53 wil hij ook verbeteren. Maar het gaat om de plek. Dat podium lonkt. Zijn voorbereiding met pizza, pasta of pannenkoeken op vrijdag dragen daar aan bij. En natuurlijk zijn geluksonderbroek voor de wedstrijd. “Het is mijn favoriete kleur en ook nog eens de kleur van mijn land."

Droom

Na zo’n piekmoment mag hij even genieten, maar niet te lang want over twee weken staat nog een 10 km op het programma en een trainingsstage in Flagstaff (VS). Hier wordt de basis voor zijn droom gelegd. “De beste van Nederland worden en Nederlandse records breken."

Het Nederlandse Kampioenschap halve marathon start zondag 19 maart om 13:30 tijdens de Stevensloop in Nijmegen.

Bron: Atletiek.nl

Halve marathon