Barefoot runner Hans Verbeek

Woensdag, 28 augustus 2019
Barefoot runner Hans Verbeek
Hans Verbeek (59 jaar) had steeds vaker last van blessures. Toen hij in 2013 eens een keer probeerde hard te lopen zonder schoenen, viel voor hem alles op zijn plek. Dit was de oplossing. Sindsdien loopt hij zonder schoenen en pijnvrij.

Hans: ‘Na 24 jaar hardlopen kreeg ik meer en meer last van blessures. Het hardlopen ging steeds moeizamer. Ik stopte met hele marathons lopen en liep alleen nog maar halve marathons, maar ik voelde eigenlijk dat ook dat te lang werd. Ik wist niet goed wat er mis was. Na een blessure bouwde ik langzaam op en dan toch ging er weer iets mis. Mijn kuit, mijn achillespees, de peesplaat onder mijn voet: iedere keer was er wel weer iets. Er moest iets mis zijn met mijn lopen, dat was mij wel duidelijk. Ik wilde echt niet stoppen met hardlopen en In mijn zoektocht naar de oplossing kwam ik uit bij een workshop ChiRunning, waarbij hardlopen wordt gecombineerd met bewegingsprincipes uit T’ai Chi. Dat was een openbaring. ChiRunning legt de focus meer op het proces dan het resultaat en is een andere manier van hardlopen. Je maakt kleinere stapjes in een hoger ritme. Ik had meteen geen last meer van mijn kuiten.

Via mijn ChiRunning groep kwam ik in contact met mensen die op dunne schoenen zonder demping of helemaal zonder schoenen liepen. Toen ben ik dat thuis, op eigen houtje, ook gaan proberen. De eerste keer dat ik op blote voeten liep, wist ik meteen: dit is het. Mijn voet had grip en ik voelde echt wat ik deed. En de kwalen waren weg. Ik kon gewoon weer de afstanden lopen die ik voorheen liep, zonder pijn. In mijn blijdschap liep ik te hard van stapel en bouwde het op blote voeten hardlopen niet goed op. Ik schreef me zelfs in voor de Rotterdam Marathon, want het lopen ging weer zo makkelijk. Drie maanden voor de marathon raakte ik geblesseerd aan mijn voet, een stressfactuur. Een typische blessure voor een barefoot hardloper. Ik heb 2,5 maand niets kunnen doen. Het is dus raadzaam om hardlopen op blote voeten goed op te bouwen. Inmiddels ben ik eraan gewend. Ik vind het zelfs zo prettig dat ik alleen nog maar schoenen draag als het moet, naar mijn werk bijvoorbeeld. Ik vind schoenen dragen nu maar klam en klef. Af en toe krijg ik wel reacties op straat. Dan zegt een kind wat of roept iemand: Je bent je schoenen vergeten! Ik vind het niet zo erg. Over het algemeen zijn de reacties positief en weet iedereen in mijn omgeving wel dat ik niet altijd schoenen draag.

Ik vind het ook prima als andere mensen wel schoenen dragen of hardlopen met schoenen. Zo geef ik hardlooptrainingen op blote voeten aan mensen die met schoenen lopen. Iedereen accepteert dat en het maakt natuurlijk ook niets uit, want een intervaltraining blijft een intervaltraining. Maar als mensen ervoor openstaan om het eens zonder schoenen te proberen, dan kunnen ze altijd bij me terecht, want mij heeft het een hoop gebracht. Zes jaar geleden dacht ik nog: het is klaar. Ik moet stoppen met hardlopen. Door mijn schoenen uit te trekken en bewuster te gaan hardlopen, hoefde ik niet te stoppen en heb ik het plezier in het lopen weer terug. Dus heb jij ook last van blessures en ben je ten einde raad? Stop niet, maar probeer dit eens. Volg een keer een workshop op blote voeten lopen of ChiRunning. Misschien is het voor jou ook de oplossing.’

Zoveel hardlopers, zoveel verhalen. Iedere maand lees je op hardlopen.nl interviews met hardlopers met een bijzonder verhaal. Vandaag barefoot runners Bram Vogels en Hans Verbeek over waarom ze graag lopen op blote voeten en wat het hun gebracht heeft.

Fotografie: Marjolein van Damme