Arjen de Ruyter loopt tijdens Runtember elke dag

Vrijdag, 8 september 2017
Arjen de Ruyter loopt tijdens Runtember elke dag
Wat gebeurt er met je lichaam als je elke dag een stuk gaat hardlopen? Die vraag hield Arjen de Ruyter een paar weken terug bezig. Spontaan bedacht hij om de maand september om te dopen tot Runtember, waarbij hij elke dag gaat hardlopen.

Arjen de Ruyter is met zijn bedrijf 20Knots organisator van onder andere de Utrecht Marathon en de Almere City Run. Zelf loopt hij ook al meer dan dertig jaar hard. Hij merkte daarbij dat hij de ene keer wat meer discipline heeft dan de andere keer. "Negen van de tien keer is er wel een excuus om niet te gaan hardlopen. Het weer is niet goed of je hebt een drukke agenda."

7 km per dag

Hij wilde eigenlijk onder die excuses uitkomen. "Ik bedacht: stel nou dat je tegen de trainingsleer in elke dag gaat hardlopen? Wat gebeurt er dan? Je 'moet' lopen, wat doet dat met je lichaam?" Hij heeft zich ten doel gesteld om tijdens deze maand minimaal 7 kilometer per dag te lopen. Dan hoopt hij op ongeveer 50 km per week en later misschien meer uit te komen.

Laag tempo

Arjen loopt zijn dagelijkse rondjes op een laag tempo en ook met relatief korte afstanden. "Ik verwacht wel dat mijn energiesysteem daar op aan gaat en dat uiteindelijk gaat accepteren zodat je je daar op gaat instellen." Op zijn zesde dag van Runtember merkt hij dat het in ieder geval nog prima gaat.

Op ieder niveau

De Runtember-uitdaging is op ieders niveau mee te doen, zegt Arjen. "Als mensen elke dag 3 km gaan lopen dan heb je aan het einde van de week ook 21 km gelopen. Dan heb je aan het einde van de maand 84 km gelopen. Dat zou je anders niet gelopen hebben!"

Ideale maand

September is wat hem betreft ook de ideale maand voor een nieuwe uitdaging. "Het is nu nog lang licht, de temperaturen zijn wat gedaald, de vakanties zijn voorbij en de najaarslopen komen er aan. Geen excuses meer dus." Als je nu begint met Runtember kun je de eerste dagen in oktober doorlopen, dat maakt verder niet uit. "Ga gewoon eens de uitdaging aan!"

Vlogs

Aan zijn spontane idee heeft hij verder geen doelstelling gehangen. "Al zijn er een paar mensen die zeggen: 'hij heeft gelijk: ik doe gewoon een jas aan of als de kinderen gaan voetballen kan ik in de tussentijd een rondje hardlopen'. Dan heeft het wat mij betreft zijn doel al bereikt."

Arjen vlogt tijdens Runtember dagelijks over zijn hardlooptrainingen. In zijn eerste vlog zie je hoe hij bij het UMC Utrecht een inspanningstest deed: