"Alles was eigenlijk even mooi tijdens de Texel Halve Marathon"

Dinsdag, 26 september 2017
"Alles was eigenlijk even mooi tijdens de Texel Halve Marathon"
Afgelopen zondag was de Texel Halve Marathon. Deze populaire loop was begin dit jaar al in 237 seconden volgeboekt, maar Hardlopen.nl gaf samen met VVV Texel nog twee startbewijzen weg. Rob de Lange en zijn dochter Julie waren de gelukkigen. "Het was een heel bijzonder om dit samen te doen."

Rob de Lange (50) en zijn dochter Julie (20) lopen al langer samen. Rob begon met hardlopen toen hij stopte met roken. "Ik had mezelf toen de uitdaging gesteld: ik stop nu met roken en over twee jaar wil ik de marathon lopen. Julie zag dat en is toen een keer meegegaan naar een Start to Run-training die ik gaf. Samen zijn we toen gaan trainen voor de 5 km, 10 km en de 16 km. Vorig jaar liepen we al samen de Halve van Amsterdam."

Prijswinnaars

Behalve voor hardlopen hebben ze als gezin ook een grote voorliefde voor Texel. "Ik heb ook een keer in een moment van waanzin de 60 km van Texel gelopen. Toen we hoorden dat in het weekend dat we toch al op Texel waren er een halve marathon is, wilden we gelijk inschrijven. Maar we waren al te laat." Met hun fotocollage met als thema 'Wie helpt ons uit de branding?!" wonnen ze uiteindelijk de twee startbewijzen voor de halve marathon.

Rob en Julie voor de start van de Texel Halve Marathon.

"Genoten van omgeving"

Tijdens de Texel Halve Marathon kregen vader en dochter het eiland van alle kanten te zien. "Het bos, de duinen, de schaapjes: alles is eigenlijk even mooi. We hebben echt genoten van de omgeving." De stukken over het strand en door het mulle zand omhoog het duin op, maakte het bij kilometer 14 tot een zware tocht. "Dat was wel even een pijnlijk stuk", zegt rob.

Elkaar helpen

Samen trokken ze elkaar door de 21 kilometer heen. "Julie had de dag van haar leven en ik had een iets mindere dag. Maar we hebben afgesproken dat we bij elkaar blijven en samen finishen." Een week eerder had Rob een gouden dag bij de Dam tot Damloop, waarbij hij zijn dochter onderweg kon coachen. "Omdat je ook samen traint weet je aan de manier van ademhalen hoe het gaat. Dan zeg ik: kom op nog even of laten we dit tempo vasthouden tot 12 km. Zo help je elkaar er doorheen. Op Texel deed zij dat bij mij."

Aanrader

Hand-in-hand kwamen ze over de finish in Den Burgh. "Dat is toch bijzonder dat je dat als vader en dochter samen kunt doen!" Rob heeft al veel halve marathons gelopen, maar die van Texel is eigenlijk gelijk zijn favoriet geworden. "Deze zit nu al in mijn top-3 van halve marathons. De Groet uit Schoorl Run en de Halve van Egmond komen in de buurt, maar dan ben ik er eigenlijk wel." Hij noemt het daarom een aanrader voor iedere hardloper. "Als de inschrijving straks voor 2018 open gaat dan zit ik met mijn laptop klaar. Ik hoop dat ik hem volgend jaar weer kan lopen met mijn dochter."

Halve marathon