Alleen, maar samen

Japke Janneke Woensdag, 8 april 2020
Alleen, maar samen
Dat het gekke weken zijn, is inmiddels wel duidelijk. Over hardlopen in deze coronaperiode is ook al ontzettend veel gezegd en geschreven. Iets dat ik het meeste om me heen hoor, is dat hardloopdoelen zijn weggevallen. Bijna iedereen heeft een doel moeten uitstellen. Na maandenlang trainen, kan het niet worden behaald. En hoewel bijna iedere sporter dit mogelijk goed kan relativeren, blijft het natuurlijk balen. Tegelijkertijd heeft deze periode ook positieve kanten.

Nooit eerder zag ik zoveel mensen hun hardloopschoenen aantrekken! De loopsport is populairder dan ooit. En oké, de zonnige dagen van de afgelopen tijd hebben daarin mogelijk ook een grote rol gespeeld. Toch is het leuk om te zien dat er op deze manier misschien wel nieuwe passies worden ontdekt.

Naast de nieuwe potentiele hardloopverslaafden, kunnen we ook concluderen dat we juist in deze periode niet alleen zijn. Deze hele situatie is namelijk heel dubbel. Enerzijds mogen we enkel nog alleen lopen of met de mensen met wie je in huis woont. Misschien mis je jouw loopgroepje deze weken. Anderzijds voel ik veel meer verbondenheid tussen lopers. We zijn alleen, maar toch samen. We maken allemaal hetzelfde mee. Je bent niet de enige die maanden heeft getraind voor die ene marathon. Je bent niet de enige die nu zonder doel aan het lopen is. Dit geldt niet alleen voor mij, maar ook voor anderen. We zijn alleen, maar toch samen.

Een ander positief geluid vind ik dat deze situatie de creativiteit prikkelt. Er worden nieuwe initiatieven aangedragen. Virtuele wedstrijden, corona loopjes en andere challenges worden uit de grond gestampt. Mis je op dit moment een doel in het lopen? Neem dan eens een kijkje op Strava. Er wordt echt van alles georganiseerd; van figuurtjes lopen tot segmenten pakken. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Ook wil ik tot slot nog even stilstaan bij de dankbaarheid die ik nu voel voor het feit dat we nog kunnen en mogen lopen. Op dit moment zijn er landen om ons heen waar geen mogelijkheden zijn om te gaan hardlopen. Toen er gesproken werd over een eventuele lockdown, was ik extra dankbaar voor iedere training. Dan maar even geen doel; we kunnen en mogen in Nederland tenminste nog! Het zorgt ervoor dat ik nog meer geniet, omdat het ook zomaar anders had kunnen zijn. Misschien op dit moment alleen, maar toch ook samen.

Laten we in beweging blijven en positiviteit verspreiden. Post een foto van je favoriete ASICS schoen met je veter in de vorm van een hart op Instagram en tag #UntiedYetUnited.

Japke Janneke
Geschreven door

Japke Janneke

Japke Janneke schrijft onder andere voor hardlopen.nl, maar blogt daarnaast op japkejanneke.nl over haar persoonlijke hardloopavonturen. Haar droom? Een Six Star Finisher worden!