Advocate Jill Holterman kiest voor de atletiek

Bert Pessink Dinsdag, 18 februari 2020
Advocate Jill Holterman kiest voor de atletiek
Jill Holterman (28) uit Egmond aan den Hoef koos 6 maanden terug voor een fulltime bestaan als topatlete boven die van advocaat. Hoe was het voor haar om eerder de twee disciplines te combineren en hoe bevalt het haar nu op weg naar de City-Pier-Cityloop in Den Haag waar ze mogelijk de limiet wil lopen voor de EK halve marathon in Parijs later dit jaar. De redactie van hardlopen.nl sprak haar eerder deze week tijdens haar trainingskamp in Portugal.

“In september 2019 ben ik gestopt als advocaat, ik had een druk bestaan met twee dingen die ik heel leuk vond: de advocatuur en hardlopen op nationaal topniveau. Ik werkte 32 uur in de week als advocaat, daarbovenop een studie van 10 uur en in de tijd die overbleef werkte ik mijn hardlooptraingen af. In het begin ging dat prima, verstand op nul en gewoon doen. Het werd minder ideaal naarmate ik het langer deed. Mijn trainer vond bovendien dat ik met weinig training heel behoorlijke resultaten haalde, er zat volgens hem veel meer in. Daarom heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb ik voor de atletiek gekozen”, aldus Holterman.

Goede keuze

Dat het goed gaat met die keuze blijkt uit de 1.13.19 min die Holterman eind vorig jaar liep op de 21 kilometer in de Kerstloop in Dronten. “Ik heb nu veel meer rust tussen de trainingen. Het herstel kan door die rust ook sneller gaan, en door dat versnelde herstel kan ik weer zwaardere trainingen aan. Eerst lag ik ’s nachts nog wel eens wakker van de vraag of ik geen rechterlijke termijn had laten verlopen, nu kan ik me helemaal focussen om elke dag een beetje beter te worden als atlete. Ik heb gemerkt dat ik de afgelopen maanden hele grote stappen heb gemaakt. Ik ben een andere atleet geworden, veel stabieler. Zolang ik mij het financieel kan veroorloven blijf ik dit doen.”

Halve marathon in Parijs

Ambitieus is Holterman zeker, dit jaar wil ze een goede halve marathon lopen en de limiet halen voor het Europees kampioenschap in Parijs, die limiet staat op 1.13.00. Een tijd die ze eerder in Dronten dus al benaderde. Volgend jaar zou dan de volgende stap gemaakt moeten worden richting de marathon want aan de horizon in 2024 is er natuurlijk ook nog een Olympische marathon in de Franse hoofdstad.

Combinatie werk en sport

De keuze van Holterman voor de atletiek werpt dus haar vruchten af, voor recreatieve lopers die ook druk zijn met werk en sport heeft Holterman ook nog wel de nodige motivatie. “Na een lange en zware werkdag is het goed om toch te gaan trainen, gewoon de loopschoenen aan en gaan. Ik zou dan wel adviseren om op een ontspannen manier te lopen, hou het rustig. Als je gaat rammen zul je minder profijt hebben van de training, bewaar de zwaardere trainingen dan maar liever voor het weekend.”

Fotografie: Erik van Leeuwen (header), Ramsey Angela (portret)

Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als speaker/infotainer sinds 1984 de stem van menig hardloopevenement in heel Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Dam tot Damloop, de Marikenloop, de Groet uit Schoorl Run, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Bovendien was hij speaker bij de EK Cross in 2005 in Tilburg en de EK Halve Marathon in 2016 in Amsterdam. Alle grote namen uit de wegatletiek passeerden in de afgelopen 30 jaar zijn microfoon.