Abdi Nageeye over zijn mooiste hardlooproute

Esther Vliege Vrijdag, 14 februari 2020
Abdi Nageeye over zijn mooiste hardlooproute
Abdi Nageeye, Nederlandse recordhouder op de marathon, is onderdeel van het NN Running Team. Dit is het eerste professionele running team ter wereld. Het team, dat bestaat sinds april 2017, brengt de wereldtop van langeafstandslopers bij elkaar met als doel van elkaar te leren. En van wie kunnen wij, hardlopend Nederland, beter leren dan van Abdi? Wij vroegen hem naar zijn mooiste hardlooproute.

De mooiste hardlooproute

Op de vraag wat Abdi’s mooiste route is, roept hij gelijk: ‘Boston!’ Het is de naam van één van de hardlooproutes in de omgeving waar Abdi traint. Deze route start bij het kamp en eindigt op de top van de Rift Valley. Abdi: ‘Je gaat zo’n 600 meter omhoog. Ik had er altijd een hekel aan. Maar tijdens de laatste twee duurlopen over deze Boston, allebei zo’n 40 kilometer, finishte ik met de kopgroep. En sindsdien ben ik opeens verliefd op de route. Wanneer we de Boston route lopen, als einde van onze voorbereidingen op een wedstrijd, en ik kan met Eliud en de groep finishen, dan weet ik dat het goed zit. Deze route is echt een graadmeter van waar ik sta. En de omgeving is prachtig. De 40 km lange ronde is echt een mooi parcours. Een deel loop je langs een vallei, prachtig. Maar het blijft naast een heel mooie route, ook een heel zware. Na de finish kun je niet meer normaal lopen, maar je hebt wel een smile op je gezicht van I did it!’

‘Deze route is een graadmeter’

Trainen in Kenia en Nederland

Ik train in Kenia puur voor de hoogte en voor de groep. Als schaatser bijvoorbeeld ga je naar Friesland. Als loper ga je naar Kenia. Er lopen hier zoveel mensen hard. Ze gaan er allemaal voor. Het is lekker om met elkaar te trainen en samen goed te worden. Het helpt natuurlijk ook dat het hier altijd mooi weer is. We trainen bewust in de ochtend, dan is het nog best koud, je begint dan met een jasje. Maar overdag is het lekker weer, dat is beter voor m’n herstel merk ik.

Als ik in Nederland ben, train ik graag in Nijmegen, in het bos naast een zweefvliegveld.’

Heb jij ook een vraag voor Abdi of het NN Running Team? Laat het weten via onze social media kanalen! Kijk voor meer verhalen over het NN Running Team op nn.nl/hardlopen.

NN Running Team
Esther Vliege
Geschreven door

Esther Vliege

Esther Vliege interviewt bekende en onbekende sporters over atletiek en over hardlopen in het bijzonder. Als freelance sport-multimedia publisher creëert ze content voor print en online. Als ze niet schrijft over hardlopen, loopt ze zelf een rondje door de duinen.