Abdi Nageeye over samen lopen

Esther Vliege Woensdag, 27 november 2019
Abdi Nageeye over samen lopen
Abdi Nageeye, Nederlandse recordhouder op de marathon, is onderdeel van het NN Running Team. Dit is het eerste professionele running team ter wereld. Het team, dat bestaat sinds april 2017, brengt de wereldtop van langeafstandslopers bij elkaar met als doel van elkaar te leren. En van wie kunnen wij, hardlopend Nederland, beter leren dan van Abdi? Wij vroegen hem naar zijn trainingsgroep.

‘De groep om me heen is onmisbaar’

> 95% samen trainen

‘Sinds ik me bij NN heb aangesloten, train ik minder dan vijf procent alleen. We doen bijna alles samen. En dat is heel fijn. Ook al trainen we hard, echt hard. Het samen hardlopen is super gezellig. Wanneer we ’s morgens heel vroeg verzamelen voor de training, is het nog donker. Dan komen we één voor één aan, geven we elkaar allemaal een hand. We praten nog even over voetbal, nieuws en dat soort dingen. De eerste tien minuten van de training praten we nog, maar dan is het opeens stil, het wordt serieus. Je ademhaling is dan zodanig dat praten niet meer gaat. Maar ook al is het stil, de groep om me heen is onmisbaar. Wanneer je in je eentje loopt, heb je alles door: hoe hard je loopt, hoe lang je loopt. In de groep heb ik bijna niks door, ik vraag me dan na een uurtje soms af: welk tempo lopen we eigenlijk? Dat is fijn, je wordt gewoon naar het tempo gebracht door de groep. Het is soms ook wel een strijd hoor, de adrenaline zit hoog bij iedereen. Je wilt er niet uitgelopen worden. Een tijdje terug liepen we onze eerste echt snelle duurloop na een marathonwedstrijd. Dat ging zó hard, na afloop schudden we dan blij elkaars hand. We hebben het samen gedaan.’

Samen uitvechten

Ik kijk uit naar de Olympische Spelen in Tokyo. Daar zullen allemaal bekeneden aan de start staan, allemaal toppers. We gaan het daar met elkaar uitvechten. Mijn kansen zullen dan beter zijn dan aan de start in Rio.’

Heb jij ook een vraag voor Abdi of het NN Running Team? Laat het weten via onze social media kanalen! Kijk voor meer verhalen over het NN Running Team op nn.nl/hardlopen.

Fotografie: NN Running Team

NN Running Team
Esther Vliege
Geschreven door

Esther Vliege

Esther Vliege interviewt bekende en onbekende sporters over atletiek en over hardlopen in het bijzonder. Als freelance sport-multimedia publisher creëert ze content voor print en online. Als ze niet schrijft over hardlopen, loopt ze zelf een rondje door de duinen.