Zo maak je de mooiste hardloopfoto’s

Lysanne
Lysanne Wilkens Woensdag, 17 augustus 2022
Zo maak je de mooiste hardloopfoto’s
Op social media worden we regelmatig bedolven onder de mooiste hardloopfoto’s. Je zou haast denken dat sommige hardlopers een persoonlijke fotograaf hebben die een hele training lang niet van hun zijde wijkt. Vraag je je ook weleens af hoe je dat zelf voor elkaar krijgt?

Het maken van een hardloopfoto is niet eenvoudig. Je moet een goede hoek vinden, zorgen dat je het juiste moment te pakken hebt en er zelf het liefst ook nog een beetje sierlijk op staan. Met deze tips maak je zelf de mooiste hardloopfoto’s.

Moment van de dag

Op welk moment van de dag je gaat lopen is van grote invloed op je foto. Het licht is namelijk een van de belangrijkste aspecten in een foto. Loop je tijdens zonsopgang of zonsondergang? Dan zorgt het licht al snel voor prachtige plaatjes. Houd op zonnige dagen rekening met de kant waar het licht vandaan komt en hoe je schaduw valt. Door tegen het licht in te fotograferen, kun je bijvoorbeeld een spannend silhouet creëren.

Kies de juiste hoek

Voordat je de foto gaat maken, kun je nadenken over de hoek van waaruit je de foto gaat nemen. Ga je voor een laag perspectief? Of hang je je telefoon juist in een boom of lantaarnpaal? Door je foto niet zomaar vanaf ooghoogte te nemen creëer je een interessanter plaatje. Een magnetisch telefoonhoesje kan je hierbij helpen. Deze kun je eenvoudig aan een verkeersbord of lantaarnpaal bevestigen.

Het belang van timing

Heb je niet iemand anders die een foto van je neemt? Dan is het een timer op je camera of telefoon onmisbaar. Tien seconden geeft je genoeg tijd om naar de juiste positie te lopen. Vergeet ook niet om de multishot-modus aan te zetten. Zo heb je meer kans om het juiste moment vast te leggen. In de zweeffase zie je er tenslotte eleganter uit dan tijdens het contactmoment met de grond. Wil je je foto’s nauwkeuriger kunnen timen? Dan kan een kleine afstandsbediening uitkomst bieden. Daarmee kun je jouw camera van een afstandje bedienen. Ook kun je overwegen een video te maken, waar je achteraf een screenshot van maakt.

Achtergrond

Ook niet onbelangrijk is de locatie van je foto. Wat dacht je van een uitgestrekt weiland, bijzondere brug of de skyline van een stad? Een tof ‘decor’ maakt het plaatje zoveel interessanter. Het gaat erom dat je creatief bent en niet zomaar ergens voor gaat staan. Laat je inspireren door de omgeving!

Finishing touch

Een filter doet de kleuren soms nog mooier uitkomen en kan een bepaalde sfeer versterken. Op je telefoon kun je talloze apps downloaden waarmee je je foto eenvoudig kunt bewerken. Voorbeelden zijn Instagram, VSCO of Pixlr.

Vrijdag 19 augustus is het de dag van de fotografie! Heb jij een mooie hardloopfoto gemaakt? Deel hem dan met ons via Instagram! @hardlopennl #hardlopennl

Apps
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.