Beleving

Dit weekend kun je op veel plekken in Nederland misschien wel in de sneeuw hardlopen. Dat levert mooie plaatjes op. Hoe zorg je ervoor dat jij er ook mooi uitkomt op je runfie? We geven een aantal tips voor een goede foto.

1. Hoe hou je je camera vast?

Fotografeer jezelf nooit recht van voren, want dan lijkt je gezicht heel plat. Draai je gezicht een klein beetje naar links of rechts. Zorg verder dat je de camera een stukje boven je hoofd houdt. Wat je zeker niet moet doen, is de foto van onderen maken. Dat maakt je jaren ouder en kilo’s zwaarder. Let er goed op dat je je kin net in de lucht steekt. Doe je kin liever ietsje omlaag – je fotografeert van boven, dus je krijgt niet gelijk een onderkin. Kijk in elk geval niet recht tegen de felle zon in. Dan ga je knijpen met je ogen, wat geen fraai resultaat oplevert. En trek vooral geen duck face. Tenzij je het grappig bedoelt natuurlijk.

2. Zet je flitser uit

Flitslicht van heel dichtbij maakt je niet aantrekkelijker. Zet de flitser van je camera dus uit. Zeker met sneeuw op de achtergrond is dat niet handig want dan wordt alles overbelicht.

3. Kies een goede achtergrond

Let goed op de achtergrond als je een runfie maakt. Een tof ‘decor’ maakt het plaatje zo veel interessanter. Denk bijvoorbeeld aan de start of finish van een wedstrijd waar je aan meedoet, een mooi kijkje op de natuur, een billboard dat goed aansluit op jouw doelen of omring je eens met al je sportmaatjes. Het gaat erom dat je creatief bent en niet zomaar ergens voor gaat staan. Het zou toch jammer zijn als je hartstikke goed op de foto staat… voor een rij Dixies bij de start van een loopwedstrijd. 

4. Strike a pose

Nu je weet welke achtergrond goed werkt en hoe je je camera en je hoofd het beste kunt houden, is het tijd voor de rest van je lijf. Sta er niet bij als een zoutzak als je een runfie maakt, strike a pose! Denk aan je sportidool, neem een krachtige of grappige houding aan en straal uit hoe leuk je het vindt om te sporten. Hoe beter je pose, hoe beter de runfie!

5. Adem in, adem uit

Adem net voordat je de foto maakt even diep in. En adem heel langzaam en rustig uit. Dan is je gezicht, maar ook de rest van je lijf, ontspannen en krijg je een natuurlijke foto. Met de kou kun je ook proberen de damp van je ademhaling op de foto te krijgen. Dat geeft een leuk effect. 

6. Laat zien hoe je je voelt

Hebben al je hardloopuren eindelijk geresulteerd in die felbegeerde medaille? Draag hem met trots, houd hem naast je gezicht, bijt erin als een prof, als hij maar te zien is! Wees vooral niet bang om te tonen hoe je over je trainingssessie denkt. Trek een gekke bek en maak er een feestje van. Op elke runfie weer precies diezelfde tandpastaglimlach is zo saai! Heb je een nieuwe sportoutfit, een ‘goodhairday’ of loop je samen met je beste vriend of vriendin? Of heb je een nieuw favoriet hardlooprondje ontdekt in het bos? Laat het zien!

7. Experimenteer!

Met al deze tips op zak is het tijd om aan de slag te gaan. Ga experimenteren met je camera, probeer verschillende poses uit, ga op zoek naar leuke achtergronden en test verschillende filters in een van de vele apps die daarvoor op de markt zijn. Foto mislukt? Gooi hem weg en probeer het gewoon opnieuw. En bedenk ook: soms is het moment waarop de foto gemaakt is minstens zo belangrijk als hoe je eruitziet.

Heb je dit weekend een leuke runfie gemaakt? Deel hem dan met ons via Facebook of Twitter (@hardlopenNL)! 

Bron: Sport.nl
Foto: Shutterstock