7 x Natuurgebieden waar je wil lopen

Lysanne Wilkens
Lysanne Wilkens Woensdag, 7 april 2021
7 x Natuurgebieden waar je wil lopen
© Veluwe

Loop je steeds weer hetzelfde rondje in de buurt? Trek er eens wat verder op uit, neem je hardloopschoenen mee en ontdek wat Nederland te bieden heeft. In deze natuurgebieden vliegen de kilometers voorbij!

Gelderland Veluwe

De Veluwe, bestaande uit De Hoge Veluwe en de Veluwezoom, is het grootste bosgebied van Nederland. Hardlopen in dit uitgestrekt landschap zal niet snel vervelen. Loop bijvoorbeeld over de zandverstuiving bij het Kootwijkerzand, de grillige heuvels van de Posbank of de uitgestrekte Ginkelse Heide. Ieder seizoen zorgt voor een compleet nieuw kleurenpalet (met de bloeiende paarse heide in augustus als hoogtepunt). Grote kans dat je tijdens het hardlopen Schotse hooglanders, wilde zwijnen en edelherten kunt spotten.

Veluwe

Noord-Holland Zuid-Kennemerland

Langs de kustlijn van Noord-Holland vind je Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Hier kun je struinen door de Kennemerduinen, wat de ideale locatie is voor een afwisselende en uitdagende looptraining: zand- en schelpenpaden worden afgewisseld door mulle single tracks. Verder uit de kust is de omgeving groeier, dichter bij zee wordt de begroeiing lager en het zand losser. Je hebt de keuze uit zowel verharde als onverharde paden, en kunt uitgestippelde routes volgen om niet te verdwalen of je juist laten leiden door de omgeving. Het gebied is zo uitgestrekt dat het goed mogelijk is dat je weinig andere lopers tegenkomt. De ultieme plek om uit te waaien en helemaal tot rust te komen.

Kennemerduinen

Friesland Schiermonnikoog

Waddeneiland Schiermonnikoog ademt één en al natuur. Alle ingrediënten voor een afwisselende hardloopronde zijn aanwezig: stranden, duinen, valleien, meertjes, bossen en graslanden. Aan de rand van het eiland loop je over brede stranden, terwijl je dieper het eiland in over smalle, kronkelende paadjes het bos verkent.

Schiermonnikoog

Noord-Brabant De Loonse en Drunense Duinen

Om in de duinen te lopen, hoef je niet naar de kust. In Brabant vind je de Loonse en Drunense Duinen, waar je eindeloos door de zandverstuivingen kunt ploeteren. Je hoeft hier niet op paden te blijven, maar kunt kriskras door het losse zand scheuren. Het hardlopen kost hier wat meer energie, maar de prachtige omgeving doet je dat snel vergeten. Maak je het liever wat minder pittig? Dan kun je kiezen voor de geasfalteerde wegen die door het bos lopen.

Loonse en Drunense Duinen

Limburg Brunssummerheide

De Brunssummerheide ligt in het uitgestrekte Zuid-Limburgse heuvellandschap vlak bij Heerlen. Een gebied vol hoogteverschillen, wat regelmatig voor mooie uitkijkjes zorgt. Je loopt over glooiend terrein dat varieert van groene bossen tot open heidevelden met zandvlaktes en vennen. Je kunt je training hier zo uitdagend maken als je zelf wil.

Brunssummerheide

Utrecht Utrechtse Heuvelrug

In het midden van het land vind je de Utrechtse Heuvelrug. Typerend voor dit centrale natuurgebied is de combinatie van bos, uitgestrekte heidevelden en zandverstuivingen, waar je eindeloos in routes kunt variëren. De Utrechtse Heuvelrug is bovendien een geschikte plek om jezelf uit te dagen met wat extra hoogtemeters. De Amerongse Berg is het hoogste punt (69,2 meter), maar dat is slechts één van de toppen die boven de 50 meter uitsteekt. Ook de befaamde Pyramide van Austerlitz (36m) is een mooie beklimming om aan je training toe te voegen.

Utrechtse Heuvelrug

Overijssel Natuurgebied Lemelerberg

Voor Natuurgebied Lemelerberg reis je af naar het oosten. De Lemelerberg is een stuwwal van ruim 60 meter hoog, dus voor wat hoogtemeters ben je hier aan het juiste adres. Bereid je voor op pittige klimmetjes en profiteer van de momenten dat je moeiteloos heuvelafwaarts loopt. Bossen wisselen zich af met heidegebieden en zandverstuivingen, wat voor veel variatie zorgt. Neem een van de uitgestippelde wandelroutes of zoek online een trail die je kunt volgen.

Natuurgebied Lemelerberg
10 kilometer 5 kilometer Halve marathon Hardlooproutes Motivatie
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.