50 jaar Le Champion

Bert
Bert Pessink Vrijdag, 8 maart 2019
50 jaar Le Champion
Dit weekend viert Le Champion, onder het motto 50 jaar sport, 50 jaar vrijwilligers, 50 jaar bewegen en 50 jaar saamhorigheidsgevoel, dat ze 50 jaar bestaan. Le Champion heeft in de loop der jaren een naam opgebouwd als bevlogen organisator van klassiekers als de Egmond Halve Marathon, de Dam tot Damloop en de Amsterdam Marathon. Bovendien waren zij ook de uitvinders van het trimloopboekje en de businessrun.

Organisator Cees Lansbergen is jarenlang een bepalend gezicht geweest bij Le Champion, hij was de geestelijk vader van de Egmond Halve Marathon, de Dam tot Damloop, maar ook van de man-vrouw wedstrijden en het trimloopboekje.

“Le Champion was in 1969 gestart als een echte fietsvereniging. Fietsen was toen nog anders, we fietsten nog meer in groepsverband. In de winter kon je niet fietsen, dus gingen we hardlopen. We waren enthousiaste fietsers maar ook vrijbuiters, deden wat we leuk vonden en probeerden met onze evenementen dat genot over te brengen op anderen. We zijn daarom begonnen met het organiseren van een loopevenement, de Sint Nicolaasstrandloop, die bovendien goed was voor onze clubkas. In die tijd liepen we ook mee met de Halve Marathon van Scheveningen. Noord Holland had nog geen Halve Marathon en wij vonden dat die er moest komen. Zo is niet veel later de zo succesvolle Halve Marathon van Egmond ontstaan”, aldus Lansbergen.

Organiseren ging toen nog heel anders, er was geen internet en de organisatie had maar één telefoonlijn. Contacten liepen per fax of per brief. Inschrijven ging per girobetaling en het verwerken van de inschrijvingen gebeurde handmatig en met hulp van carbonpapier. Na de eerste Dam tot Damloop werden de evenementen ondergebracht in Stichting Sportevenementen Le Champion en Cees Lansbergen werd de eerste vaste medewerker.

Anno 2019, 50 jaar later, tekent Le Champion voor de organisatie van heel veel loop- fiets- en wandelevenementen. Ze brengt met 30 medewerkers vanuit het kantoor in Heiloo jaarlijks bijna 300.000 mensen in beweging. Dat doen ze met inspirerende succesnummers als de Dam tot Damloop, de Egmond Halve Marathon, de Amsterdam Marathon, maar ook de Groet uit Schoorl Run, de Zandvoort Circuit Run en de Alkmaar City Run by Night.

Lansbergen: “We hebben in de loop der jaren met hulp van duizenden vrijwilligers een hoofdrol vervuld in de loopwereld. Ik ben op heel veel dingen die we bereikt hebben trots, zoals het trimloopboekje waarin in de pre internetjaren 70 en 80 van de vorige eeuw heel veel loopevenementen stonden. Dat boekje konden de lopers na een loop laten afstempelen en zo kilometers sparen voor een herinnering. Ook trots ben ik op formules als de businessrun waarbij we veel bedrijven aan het bewegen hebben gekregen, kijk maar naar het enorme succes van de bedrijvenloop bij de Dam tot Damloop. Als laatste noem ik het combineren van amusement in onze evenementen. We voegen bij het lopen of wandelen van een afstand altijd echte beleving toe, een mooi voorbeeld hiervan zijn de Fjoertoer wandelingen met duizenden deelnemers of de Zandvoort Circuit Run waar we over het circuit Zandvoort lopen, wandelen en fietsen.”

Dit hele weekend komen de Le Championners bij elkaar in Egmond aan Zee om ongetwijfeld duizenden herinneringen op te halen aan 50 jaar Le Champion.

www.lechampion.nl

Motivatie
Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als presentator sinds 1984 de bekende stem bij veel hardloopevenementen in Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Rotterdam Marathon, de Egmond Halve Marathon, de Dam tot Damloop, de Zandvoort Circuit Run, de Tilburg Ten Miles, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Alle grote namen uit de nationale en internationale wegatletiek passeerden in de afgelopen bijna 40 jaar zijn microfoon.