25 keer de 4 Mijl van Groningen

Bert
Bert Pessink Dinsdag, 3 oktober 2023
25 keer de 4 Mijl van Groningen
© Fotografie: SBS Fotomarketing

Komende zondagmiddag staat de stad Groningen weer helemaal in het teken van de Menzis 4 Mijl. Bij dit grootste hardloopevenement van Noord-Nederland doen elk jaar tienduizenden lopers en loopsters mee. Dat parcours met een lengte van 6.437 meter loopt van de Kerklaan in Haren naar de Vismarkt in de binnenstad van Groningen. Langs de route staan duizenden supporters en talloze muziekgroepen.

De eeneiige tweeling Marjolein Smid en Nienke Maste-Smid uit Haren staan dit jaar voor de 25e keer aan de start van dit loopfeest. Ze lopen altijd samen en hebben nog nooit gewandeld.

Het ‘4 Mijl virus’
‘De eerste keer liepen we mee toen we 19 waren en net uit huis gingen van Haren naar Groningen. We waren al sportief, want we hebben op hoog niveau basketbal gespeeld. Die eerste keer dat we meeliepen was het nog veel kleinschaliger dan tegenwoordig, er waren minder deelnemers, maar de start was wel samen. Door de drukte konden we toen maar lastig in ons tempo komen. Tegenwoordig start je in waves en kun je sneller vrijuit lopen’, aldus Marjolein.

De tweeling werd na hun eerste deelname toch gepakt met het ‘4 Mijl virus’. Het ouderlijk huis stond op de route aan de Rijksstraatweg en de weg naar Groningen was beiden heel erg bekend.

Nienke: ‘Die eerste keer finishen bleek toch een geweldig gevoel te geven, want de 4 Mijl was toen toch al een hele happening. De route die we elk jaar lopen legden we toen al talloze keren per jaar af om te gaan winkelen of stappen. Bovendien kenden we de bewoners van de huizen op de route en die stonden ons elk jaar weer aan te moedigen. De vele muziekbandjes onderweg zorgden samen met die vele supporters voor een geweldige beleving.’

Jaarlijks feest
De zussen liepen de afgelopen 24 jaar steeds trouw mee, altijd naast elkaar en op elkaar wachtend als er een van de twee iets langzamer ging of een blessure had. Zelfs toen ze zwanger waren liepen ze nog mee en tot deze editie hebben ze nog nooit hoeven wandelen.

Marjolein: ‘Specifiek trainen voor de 4 Mijl doen we niet, we lopen elke week 2 of 3 keer hard en dat geeft een goede basisconditie, de rest gaat op karakter. We eten vooraf ook geen speciale maaltijden. Na de start kijken we al gauw uit naar het punt Helpman, dat is halverwege en daar staan extra veel mensen ons aan te moedigen. Sinds 6 jaar lopen onze kinderen ook mee, we hebben allebei een jongen en een meisje. Gelukkig zijn ze sportief en genieten ze van de happening. De meiden blijven samen en de jongens lopen inmiddels hun eigen tempo.’

Vals plat
Wie denkt dat het parcours in Groningen helemaal vlak is komt bedrogen uit, zo weten ook de zussen: ‘Richting de finish moeten we nog over de brug over de spoorlijn, daar moeten we nog even aanzetten. Daarna volgt de Herestraat, de belangrijkste winkelstraat van de stad. Daar gaat het ook vals plat omhoog, gelukkig staan daar ook veel supporters en die slepen ons er wel doorheen. Dan is het alleen nog linksaf de Vismarkt op naar de finish. Met een beetje geluk kunnen we er nog een sprintje uit persen.’

Na afloop blijven veel deelnemers nog lang hangen op de terrassen in de binnenstad van Groningen, ook Marjolein en Nienke hebben hun beloning na de finish gepland. Marjolein: ‘Toen we vroeger nog met zijn tweeën liepen deden we niets na afloop, maar tegenwoordig vieren we het samen met de kinderen volbrengen van de 4 Mijl met een bezoek aan de lokale McDonald’s. Na onze inspanning hebben we dat zondag zeker verdiend.’

De eerste start van de Menzis 4 Mijl is zondag om 13.00 uur in Haren, de laatste loper wordt rond 16.15 uur verwacht aan de finish. In totaal lopen er meer dan 20.000 deelnemers mee.

www.4Mijl.nl

Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als presentator sinds 1984 de bekende stem bij veel hardloopevenementen in Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Rotterdam Marathon, de Egmond Halve Marathon, de Dam tot Damloop, de Zandvoort Circuit Run, de Tilburg Ten Miles, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Alle grote namen uit de nationale en internationale wegatletiek passeerden in de afgelopen bijna 40 jaar zijn microfoon.