Bij hardlopen is core stability een belangrijk onderdeel van je training. Het trainen van je core, het gebied rond je buikspieren, zorgt ervoor dat je stabieler bent tijdens het hardlopen. Dat maakt je sterker en je verkleint zo de kans op blessures.

Superman

Ga op je buik op de grond liggen met je armen gestrekt voor je en je benen naast elkaar. Til je hoofd, je linkerarm en je rechterbeen, ongeveer tien centimeter boven de grond. Houd dit drie tellen vast en laat dan je hoofd, je arm en je been zakken. Herhaal dit met je rechterarm en je linkerbeen.

Doe aan elke kant tien herhalingen. Om deze oefening zwaarder te maken til je tegelijk je beide armen en benen omhoog.

Let op! Til je schouders niet teveel omhoog.

Chin-Knees

Ga op je rug liggen met je handen aan de zijkanten van je hoofd. Houd je benen recht voor je uit. Span je buikspieren aan terwijl je je benen een voor een naar je borst duwt. Tik je linkerknie aan met je rechterelleboog en andersom. Doe twee sets van tien tot vijftien herhalingen. Om deze oefening zwaarder te maken voer je hem extra langzaam uit.

Let op! Zorg dat je onderrug goed op de grond blijft.

Plank

Ga op je buik op de grond liggen. Voeten en knieƫn bij elkaar. Houd je ellebogen onder je schouders en til je lichaam van de grond. Je romp, heupen en benen zijn in een rechte lijn. Span je buikspieren aan en houd dit zestig seconden vast. Vind je zestig seconden te lang. Houd deze positie dan 5 tot 10 seconden vast en neem dan even pauze. Om deze oefening zwaarder te maken kun je het combineren met een zijwaartse plank.

Let op! Laat je heupen niet zakken en til je billen niet op.